Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre timmar senare...

/
  • Efter. Drygt tre timmar senare var gräsmattan anlagd av tre man som hjälpts åt med de 220 kvadratmetrarna.
  • Före. Så här såg det ut ner mot sjön Runn, när matjorden skyfflats ut där gräsmattan skulle läggas. Foto: Johan Solum
  • Full rulle. Snabbt och lätt rullade fritidshusägaren Martin Holmberg i Ragvaldsberg och hans tre kompisar ut gräsmattan ner mot den nybyggda båtplatsen vid sjön Runn.

Annons

- Vi ska ha fest här ute i midsommar och hade inte tid att så frön och vänta på att gräsmattan skulle växa upp, säger Martin.

Nu fick han i stället gräsrullarna hemkörda kvällen innan. Med lite hjälp fixade han sedan hela gräsmattan på några timmar dagen därpå.

- Helt suveränt! Snyggt blev det och fort gick det, då var vi fyra man som hjälptes åt i solgasset på självaste nationaldagen. Men jag hade nog även klarat det ensam på en dag om jag hållit på från morgon till kväll, konstaterar han.

För Martins del handlade det om 220 kvadratmeter gräsmatta alldeles vid strandkanten av sjön Runn. Det enda han sedan haft att se till är att gräsmattan hållits fuktig tills rötterna hunnit växa ner och få fäste i den underliggande matjorden.

- Jag har vattnat så ordentligt att gräsmattan nästan sett ut som ett risfält. Men efter några dagar kände jag att det inte alls behövdes lika mycket längre, förklarar han.

Underarbetet med matjorden syns inte ovanpå. Men Martin vill framhålla att det är lika viktigt i det här sammanhanget som när man ska måla. Så 44 kubikmeter jord har han skyfflat ut och plattat till med fiffig hjälp av en SJ lastpall.

- Nu hade jag bråttom att bli klar, men faktum är att matjorden var så dyr att jag kände att jag inte hade råd att misslyckas med gräsfrön, summerar han.

Runt 15 000 kronor kostade hela kalaset, och då svarade matjorden för två tredjedelar av kostnaden och gräsrullarna bara en tredjedel.

- Jorden blev alltså dubbelt så dyr som själva gräsmattan, och då vill man vara säker på att lyckas i slutändan, menar Martin.

För att få bästa möjliga underlag har han köpt fyllning gjord på rötslam från reningsverk. Slammet har sedan blandats med 50 procent bark och 40 procent sand till förnämlig matjord.

- Med blotta ögat kan man se att jorden lever, då den innehåller många små värdefulla kryp. Men bäst av allt, är att den är helt befriad från ogräs, slutar Martin nöjd med resultatet.

Mer läsning

Annons