Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre svar om renhållning

Annons

Svar till "Roger" och till "En som undrar" samt Jean-Francois Loise, den 15 april.

För "Roger", kan jag berätta att vi sedan en tid tillbaka har sopbilar med två fack, i alla våra hämtningsdistrikt. Det innebär att våra chaufförer kan styra så att de röda och vita påsarna hamnar i ett fack och det komposterbara avfallet i ett annat. Vi kan minska transporterna och samtidigt behålla en god kvalitet av avfallet.

De röda och vita påsarna sorteras automatiskt i vår anläggning. Papperspåsarna tippas i en container som skickas till Fågelmyra komposteringsanläggning.

Till "En som undrar" kan jag meddela att när den permanenta återvinningscentralen (ÅVC) i Svärdsjöregionen har byggts kommer den att ersätta utställning av mobil ÅVC i närliggande orter. En av anledningarna är att den mobila ÅVC:n inte kan ge lika goda sorteringsmöjligheter. Avfallet får inte lika bra kvalitet och kräver därför eftersortering.

Slutligen svar till Jean-Francois Loise. Förpackningar och tidningar är ett hushållsavfall som inte ingår i kommunens renhållningsansvar. Det är Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, som bär ansvaret för att samla in det.

Även vi på Falu Energi & Vatten är angelägna om att återvinningsstationer ska finnas tillgängliga för alla kommuninvånare och gör därför det vi kan för att försöka påverka FTI och hitta praktiska lösningar men har hittills fått svaret att det inte är ekonomiskt försvarbart att sätta ut återvinningsstationer i exempelvis Vintjärn och Svartnäs.

GUNILLA MÅÅG

Mer läsning

Annons