Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre semesterperioder upprör Kommunal

Annons

I ett uttalande från Kommunal sektion 17 i Hedemora, blir slutsatsen att anledningen till att införa tre semesterperioder, är att förvaltningen vill visa sin makt och inkompetensförklara personalen.

Att dela upp semestern innebär att vissa tvingas ta ut sin ledighet tidigt på året, vilket gör det omöjligt att semestra med de övriga i familjen.

"Tre semesterperioder infördes för fem år sedan, men fick avbrytas då det inte fungerade. Nu ska man göra samma misstag igen", står det i sektionens uttalande.

Många fick i höstas löfte av sin dåvarande chef att ha tidig semester och de var lediga sent i fjol. Flera uppges ha bokat resor och stugor inför sommaren, efter detta löfte.

Vårdpersonalen arbetar varannan helg och har redan i dag svårt att hinna umgås med familjen, enligt uttalandet. Nu tas de även ifrån rätten att ha semester tillsammans med sina närmaste.

Förvaltningschefens argument att det krävs färre vikarier, med det nya systemet, anses inte hållbart. Efter alla nedläggningar och omflyttningar, finns vikarier som varit längre på arbetsplatsen än ordinarie personal.

Dessa har också laglig rätt till semester.

Förvaltningschefen Erika Barreby, har tidigare meddelat att de tre semesterperioderna införs på prov. I höst ska försöket utvärderas.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons