Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre nationaliteter om sina länders julfiranden

Annons

Med familjen firar han svensk julafton den 24 och brittisk dagen därpå.

- Det kändes udda att komma till ett land där man tjuvstartade firandet, säger Michael Williams som har tagit till sig det utsträckta firandet från advent till tjugondedag Knut. Som barn fick Michael aldrig se tomten när han kröp genom skorstenen.

- Barnen vaknade först och rev upp sina paket. Föräldrarna fick inte se barnens glädje, menar Michael som tycker att den svenska tomten är mer dramatisk och att det är trevligt att dela ut klappar.

Den brittiska julmiddagen på juldagen består av kalkon med en örtkryddad brödfyllning och en mäktig efterrätt.

- Vår christmas pudding är oerhört mättande. Alla barnen har smakat på den men ingen tycker att det är höjdpunkten.

- Från kalkonen kan man ta ett v-format ben, wishing bone. Man drar åt varsitt håll och önskar något gott, förklarar Michael.

Det svenska julbordet uppskattar han för den stora mångfalden och omfånget i smakerna. Något han saknar från det brittiska julfirandet är smällkaramellerna som smäller på riktigt. De är inte tillåtna i Sverige.

- Ett år smugglade jag in några christmas crackers. Inuti ligger en gåta eller en pryl och man drar dem i början av måltiden. Sedan sätter man på sig tokiga hattar. De är jättedyra men finns att köpa i Stockholm, fortsätter Michael.

Margrethe och Björn Sandvold kommer båda från Norge.

- Vi har två pojkar som har barn. De äter ett svenskt julbord med morföräldrarna och hos oss äter de en norsk julmiddag, berättar Margrethe.

Margrethe kommer från Gudbrandsdalen och den ort som är Hedemoras vänort, Vinstra. Maken Björn kommer från Bergen i Vestlandet.

- Vi har olika jultraditioner. Precis som julfirandet skiljer sig mellan Skåne och Norrland så skiljer sig firandet åt i Norge, berättar Margrethe Sandvold som menar att det norska firandet i stort är som i Sverige. Det är gran, tomte och julklappar.

-Som det var förr i Norge var det alltid en barngudstjänst i kyrkan klockan 13. Sedan ringer alla Norges kyrkklockor in julen klockan 17. Det kan jag sakna att det finns en gräns, säger Margrethe som serverar julmiddagen efter klockringningen.

Björn och Margrethe bjuder familjen på varm skinka med knaprig svål, skuren i tärningar, till det serveras surkål och sedan en god efterrätt.

-Vi sitter till bords. Det är inte ett gående bord med allt det där småplocket. På juldagen äts lutfisk eller torsk för att neutralisera allt det feta som Margrethe uttrycker det.

Tillbehören är potatis, rotmos och vitsås.

Therésa Hongisto firar finsk jul med mormor och morfar och hela stora släkten. Bastun får stå och istället samlas man kring den klassiska julmaten. Och tomten, han ska dansas och sjungas in i stugan.

-Det känns naturligt att ha en svensk jul med smak av Finland. Vi värnar om de finska traditionerna, berättar Therésa som under julfirandet byter språk och pratar mycket finska.

Julen firas ofta hos morföräldrarna i Vikmanshyttan med mellan 15 och 30 personer på plats.

-Det är mycket gemenskap mellan generationerna. Det är många kusiner och en del av dem känns som syskon. Jag tror att det är den familjära känslan som framför allt är finsk. Alla lägger sig i varandras liv, på gott och ont, berättar Therésa.

Annars kretsar mycket av samvaron kring maten. De traditionella rätterna ska vara hemlagade och på julbordet finns leverlåda, kålrotslåda och morotslåda och käristys, den speciella köttgrytan som äts till jul.

Efterrätter ska det också vara som gröt med russinsoppa, julstjärnor, netterit, små gifflar med sylt i, och klappgröt gjord på lingon.

I Finland kommer inte tomten och knackar på utan han ska ropas in. Ringlekar runt bordet eller vidare runt i huset hör också till.

-Man måste dansa och sjunga annars kommer han inte. Vi sjunger finska och svenska julsånger sedan finns det en tomtesång med två verser. Har han inte kommit då får man ta om den igen, berättar Therésa.

KARIN PAULSSON STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons