Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre myndigheter vill samarbeta

Annons

Mängder av jobb försvinner när Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Skatteverket samarbetar mer för att spara pengar och öka servicen för allmänheten.

Generaldirektörerna för de tre myndigheterna skriver i en debattartikel i Göteborgs-Posten att de nu tagit ett strategiskt beslut att gemensamt försöka hitta praktiska lösningar för kommande samarbete.

Det handlar om stora förändringar för de anställda på Skatteverket när kontoren blir färre och koncentreras till större orter.

Enligt TT:s källa är flera hundratal, kanske tusentals, jobb i farozonen på många mindre orter runt om i landet. Exempelvis försvinner ett 50-tal jobb vid skattekontoren i Bollnäs och Ljusdal. I stället kommer de förmodligen att erbjudas att pendla till Gävle eller Hudiksvall. Kvar blir ett par personer på de nyinrättade servicekontoren som ska inrymma Försäkringskassan, arbetsförmedlingen och Skatteverket. Likadant ser det ut på flera andra orter runt om i landet. Beskedet har mottagits med stor ilska hos de berörda. Planerna ligger två, tre år fram i tiden.

Redan idag finns i Tidaholm ett projekt som innebär att en och samma tjänsteman kan arbeta åt de tre myndigheterna med tillgång till dataregister hos de olika myndigheterna. Ändå ska den enskildes krav på integritet inte hotas, tror de tre generaldirektörerna. Genom att tillgången till vissa uppgifter är begränsad så ska sekretesskyddet ändå bli gott även om tjänstemannen får insyn register från olika myndigheter. Arbetsformerna för projektet i Tidaholm godkändes av regeringen i april.

Skatteverket ser just nu över sin kontorsstruktur med inriktning på att centralisera verksamheten till färre orter. Överdirektör Katrin Westling Palm sade nyligen till TT att samarbete med försäkringskassan och arbetsförmedlingen är ett scenario som övervägs.

TT

Mer läsning

Annons