Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre miljoner skogsplantor ska planteras i norra Dalarna – snytbaggen ett stort problem

380 miljoner skogsplantor ska planteras i Sveriges skogar. 40 miljoner av dessa, varav tre miljoner i norra Dalarna, planteras av Stora Enso Skog.

Annons

Planteringssäsongen är igång. Från och med nu framtill oktober ska totalt 380 miljoner skogsplantor planteras i skogarna i Sverige.

– Hoten mot de nyplanterade små träden är många. De kan till exempel råka ut för torka, sorkangrepp och frost. Och så kan de råka ut för kanske det värsta av allt – angrepp av insekten snytbaggen, säger Anna Thunell, skogsvårdsledare på Stora Enso i norra Dalarna, i ett pressmeddelande.

– Snytbaggen älskar att gnaga på barken på de små plantorna, något som då stryper vattentillförseln till barren och näringen från barren till roten och plantan dör, berättar Anna Thunell.

Tre miljoner skogsplantor ska planteras i norra Dalarna av Stora Enso Skog.

En ny miljövänlig metod, ett så kallat beläggningsskydd som heter Conniflex, ska dock minska risken för angrepp av snytbagge.

Det innebär att först får ett lim sprayat på satmmen och därefter sand, finkornig, som ska hindra snytbaggen att komma åt barken.

– Erfarenheterna hittills är att det här nya skyddet fungerar väldigt bra. Snytbaggen kan inte knapra på barken och skyddet sitter kvar länge på plantan, förklarar skogsvårdsledare Anna Thunell.

FAKTA: Plantering

Enligt skogsvårdslagen är man skyldig att se till att ny skog växer upp efter avverkning.

Plantering är det vanligaste sättet att få upp ny skog.

För varje träd som avverkas planteras minst två, ibland så många som fyra plantor.

Varje år planteras ungefär 380 miljoner skogsplantor i Sverige.

Stora Enso Skog planterar varje år runt 40 miljoner plantor, varav tre miljoner i norra Dalarna.

Källa: Stora Enso Skog

7

Mer läsning

Annons