Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre master stoppas

Annons

Svenska UMTS får troligtvis inte bygga nya mobilmaster vid Dalbyn, norr om Östbjörka och vid Gärdsjö.

Mobilbranschen har sökt bygg-loven för att leva upp till de löften de gjorde regeringen när de fick licenserna för 3G, den tredje mobiltelegenerationen.

Vid Dalbyn nära Ore kyrka ville branschen bygga en 72 meter hög mast. Planerna stoppas.

- Både kommunen och länsstyrelsen tycker att placeringen nära kyrkan är olycklig. Masten skulle komma att dominera alltför mycket vid Oresjön, säger Kjell Wikström.

Även vid Gärdsjö stoppas ett mastbygge. I området finns bland annat ett flertal medeltida åkerlador i den unika kulturbygden.

- Området mellan Nedre- och Övre Gärdsjö är klassat som ett riksintressant område. En mast där är olämplig, säger Wikström.

Den tredje masten som stoppas ligger alldeles på gränsen till naturreservatet norr om Östbjörka.

- Den masten måste flyttas. Det kanske räcker med några hundratal meter. Placeringen alldeles bredvid naturreservatet är inte bra, säger Wikström.

De övriga sex ansökningarna för mastbygge i Rättviks kommun får dock ingen kritik av kommunen eller länsstyrelsen.

De sex masterna ligger:

Norr om Hjortgården, Vikarbyn.

Norr om Backa vid ledningsgatan.

Söder om Lisskog.

Norr om Näset, Ore.

Väster om Gulleråsen vid en befintlig mast.

Vid Jutjärnsbrottet mellan Solberga och Ovanmyra.

- I dessa fall har vi inget att invända. Dessa bygglov kommer troligtvis att behandlas vid nämndens möte den 30 januari. De övriga ärendena kommer vi skicka tillbaka till Svenska UMTS-nät. De får återkomma med nya bygglovsansökningar. säger Kjell Wikström.

Tidigare har el- och bildskärmsskadades förbund uppmanat Rättviks kommun att skapa mastfria områden i kommunen. Miljö- och planförvaltningens ledning har ställt sig positiv till dessa planer.

- De nya masterna som vi tillåter påverkar inte det i någon väsentlig grad. Alla master ligger i princip som tidigare master i Vikarbyn, Rättvik och längs länsväg 301 - där de flesta människor bor. Det finns fortfarande stora områden i kommunen där inga master finns, bland annat mellan Ingels och Finnbacka, säger Kjell Wikström

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons