Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre måndagar med svampklubben i Kupolen

Annons

- Får vi lite regn då och då framöver så ser det ut att bli en riktigt fin svampsäsong. Jag har själv hittat de första kantarellerna och lite andra tidiga matsvampar, säger Anders Janols i Skogsriskan.

Svampklubben Skogsriskan bildades 1986 och i mer än tio år har klubben haft svampexpo på olika platser. De senaste åren på BT:s bakgård, men i år alltså på Kupolens nedre plan.

Årets svampsäsong ser också ut att vara lite tidigare än normalt. De första kantarellerna tittade fram redan i mitten av juli.

Regnvädren som dragit förbi har även varit lokala varför det på vissa platser kan komma senare än andra som fått mera regn.

Kantarellerna är för de flesta matsvampen nummer ett. De är rejält på gång, men de kanske blir ännu finare om de får ett par veckor till på sig att växa.

I övrigt är det bra fart på alla sopparna, bleka taggsvampen och även fårtickor har börjat komma på några lokaler.

- Jag tycker alla ska bege sig ut och plocka av det som är gratis i skogen. Är man osäker ska man fråga någon till råds.

- Man ska vara helt säker på vilken svamp man tillagar. Under våra tre expon är alla välkomna med alla frågor, upplyser Anders Janols.

JAN KORSGREN

Mer läsning

Annons