Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre län kan bli till ett

Annons

Vad tycker du?

Lyssna på:ModemBredband
Pontus Tallberg, omvärldsanalytiker

Han ser flera tecken på att utvecklingen går i den här riktningen. Det viktigaste är att Värmland, Gävleborg och Dalarna redan samarbetar i EU-sammanhang.

För två veckor sedan, den 29 juni, beslutade regeringen att de tre länen ska bilda ett gemensamt område vad gäller bidrag från EU. För EU-tjänstemännen kallas de tre länen Norra Mellansverige. Indelningen har diskuterats inom regeringen, därför bör det kunna ge en fingervisning inför framtiden, menar Tallberg.

Under tre år har en regeringsutsedd grupp, Ansvarskommittén, arbetat med att se över hur Sverige ska vara indelat och styras. Om drygt ett halvår, i februari 2007, ska gruppen vara färdig med sitt arbete. Då kommer troligtvis ett förslag om sammanslagning av landsting till regioner.

-Regeringen säger att det här beslutet inte är att föregå Ansvarskommitténs arbete. Fan troÕt, säger Pontus Tallberg.

Diskussioner om sammanslagningar har förts sedan 1960-talet och utan att mycket hänt. Valutgången i höst kan ha betydelse för frågans utveckling, särskilt som moderaterna är emot landstingen.

Västra Götalandsregionen och Region Skåne är försöksregioner och har utökat självstyre mellan år 1997 och 2010. Troligtvis får de två regionerna fortsätta på den inslagna vägen efter 2010 och övriga Sverige följer efter.

I Västsverige har fyra län slagits samman. Fyra landsting har bildat ett sjukvårdsområde och går under namnet Västra Götalandsregionen. I denna del av landet gäller inte den gamla landstingsröstningen utan politiker väljs till regionen Västra Göta-land. Har det blivit någon gemensam känsla i de sammanslagna länen?

- När man slog samman Malmöhus län och Kristianstad län var det lätt. Där är man skåningar. I Västsverige var det svårare. Där fanns inte samhörigheten från början. Med tiden har det vänt, visar undersökningar, säger Tallberg.

Han ser fyra skäl till att bilda större regioner. Det första är att sjukvården kan bli effektivare. Större enheter har råd att köpa in bättre utrustning. Minst en halv miljon människor krävs i ett område för att sjukvårdstekniken ska kunna användas effektivt, visar en dansk studie. Det andra är att kollektivtrafiken blir onödigt dyr om man gör en upphandling som gäller få trafikanter. Det tredje skälet är att politikerna lättare kan tala för sin region inför regeringen med en större region "i ryggen".

Det fjärde är att det är lättare att locka företag om det finns en större gemensam marknad.

Fakta

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons