Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre häktades för åklagarbrand

Annons

Tre män i 20-årsåldern häktades på lördagen misstänkta för bland annat en grov mordbrand riktad mot en åklagare i Danderyd.

Männen, gripna i onsdags, kommer från södra Stockholm.

Stockholms tingsrätt beslöt att häkta huvudmannen, en av två tvillingar bland de tre, på sannolika skäl misstänkt för försök till grov utpressning, grovt övergrepp i rättssak samt grov mordbrand.

Om han inte åtalats inom två veckor måste han försättas på fri fot eller omhäktas.

Tvillingbrodern häktades som skäligen misstänkt för samma brott, vilket är en svagare misstankegrad. Det häktningsbeslutet gäller till den 1 juni.

Båda tvillingarna nekar till brott.

Han tillade att hans klient var bedrövad.

Den tredje mannen, en jämnårig barndomskamrat till tvillingarna, medgav medhjälp till försök till utpressning men nekade till de andra brotten.

Tingsrätten ansåg inte att bevisen räckte för att häkta den tredje mannen för övergrepp i rättssak, vilket åklagaren yrkat på. Men det blev häktning ändå. Han sades vara på sannolika skäl misstänkt för försök till utpressning, grovt brott.

Enligt advokat Per Durling tydde medgivandet på att den tredje mannen deltagit i någon form av brottslig aktivitet. Vad det rörde sig om ville han inte gå in på.

Förhandlingarna hölls bakom lyckta dörrar. Och kammaråklagare Henrik Söderman ville inte kommentera vad som sades inne i rättssalen eller hur utredningsläget såg ut.

Branden hemma hos en den kvinnliga assistentåklagaren i Danderyd, som tvillingarna sägs ha anlagt, ägde rum den 14 maj. Den uppdagades snabbt och ingen skadades.

En av tvillingarna ska i december i fjol ha hotat åklagaren i samband med att han ställdes inför rätta för olovlig körning.

Tvillingarna är sedan tidigare åtalade för att ha plundrat bankkonton med hjälp av falska identiteter.

TT

Mer läsning

Annons