Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre fällda i dataintrångshärva

Annons

Tre av de åtalade i härvan kring folkpartiets dataintrång i socialdemokraternas intranät _ Per Jodenius, Niklas Svensson och Niklas Sörman _ fälls av Stockholms tingsrätt. Folkpartiets förre partisekreterare Johan Jakobsson och partiets presschef Niki Westerberg frikänns i dataintrångsmålet, liksom Nicklas Lagerlöf, tidigare ordförande för LUF Väst.

Den före detta pressekreteraren i LUF Per Jodenius döms för dataintrång och anstiftan till dataintrång. Påföljden blir 120 dagsböter à 30 kronor. Den före detta Expressenjournalisten Niklas Svensson fälls för dataintrång. Han döms till 40 dagsböter à 200 kronor. SSU-tjänstemannen Niklas Sörman fälls för dataintrång. Påföljden blir 60 dagsböter à 150 kronor.

Det finns inte något som helst stöd för att Johan Jakobsson agerat enligt åklagarens påstående, skriver rätten i sin dom. Han kan inte ställas till ansvar för medverkan, vare sig till Per Jodenius eller Niklas Svensssons brott och han ska därför frikännas.

När det gäller Per Jodenius säger tingsrätten att omfattningen av intrånget har varit avsevärt och pågått systematiskt. Även om tingsrätten ser mycket allvarligt på brottsligheten och den har ett avsevärt högre straffvärde än för Niklas Sörman och Niklas Svensson bör påföljden stanna vid ett kännbart bötesstraff. Med hänsyn till att Jodenius mist sitt arbete har straffet satts något lägre än vad det annars skulle ha varit.

Den 3 september i höstas avslöjades att folkpartiet haft inloggningsuppgifter till socialdemokraternas interna datanätverk Sapnet. Dagen efter erkände Per Jodenius, pressekreterare för Liberala ungdomsförbundet (LUF), att han loggat in.

Han ska ha fått inloggningsdata av Nicklas Lagerlöf, ordförande i LUF Väst, som säger sig fått dem av SSU:aren Niklas Sörman.

Folkpartiets partisekreterare Johan Jakobsson avgick den 5 september, när det blir känt att han fått reda på spionaget i mitten av mars. Presschefen Niki Westerberg delgivits misstanke om brott samma dag och tog time-out från politiken.

Förre partisekreteraren Johan Jakobsson kommenterar sin frikännande dom i ett pressmeddelande:

"Affären med Per Jodenius dataintrång har varit en trist historia för alla indragna. Nu när domen har fallit kan folkpartiet, SSU och LUF gå vidare. Det är rättsligt utrett vilka personer som begått fel och de har fått sina straff. Också jag personligen kan lägga detta bakom mig, nu när jag är frikänd och rentvådd", skriver Jakobsson.

Folkpartiledaren Lars Leijonborg hälsar via sin pressekreterare att han inte tänker kommentera domen. Orsaken är att han som statsråd inte ska kommentera rättsliga processer. I stället hänvisar Leijonborg till fp:s partisekreterare Erik Ullenhag.

Rätten konstaterar att Per Jodenius ord står mot Niki Westerbergs när det gäller den punkt där de var åtalade tillsammans, dataintrång och anstiftan till dataintrång. De har lämnat sinsemellan olika uppgifter och tingsrätten har svårt att avgöra vem som är mest trovärdig. Rätten anser att det inte är ställt utom rimligt tvivel att Niki Westerberg har agerat som åklagaren hävdar och att hon därför ska frikännas. Bevisningen håller inte.

Johan Jakobssons advokat Per|E Samuelsson var lättad efter frikännandet, även om han anser att det var väntat.

Advokaten är kritisk till att åklagaren överhuvudtaget väckte åtal mot Jakobsson och menar att åklagaren låtit målet få för stora proportioner:

Samuelsson anser att hans klient lidit skada av åtalet genom att han fått sin karriär förstörd.

TT

Mer läsning

Annons