Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre dödade i ugandisk miljöprotest

Annons

Tre människor dödades i dag när en protest mot exploatering av ett regnskogsområde i Uganda urartade.

Ett av dödsoffren var en indier som lynchades av en folkmassa. Händelsen väcker minnen till liv av förföljelsen av asiater på 1970-talet.

På eftermiddagen var soldater i bepansrade fordon utposterade runt om i huvudstaden Kampala, sedan kravallpolis avfyrat tårgas och skjutit skarpt för att hindra folkmassor att angripa butiker ägda av asiater och ett hinduiskt tempel.

Kampalas polischef sade att tre dödsoffer hade bekräftats. Två var ugandier som dödades under ännu oklara omständigheter och den tredje var en man av indisk börd som stenades till döds.

Polis räddade ett 40-tal indier ut ur ett hinduiskt tempel och eskorterade dem till polisstationen.

Ett ögonvittne uppgav att dödssteningen av den indiske mannen skedde sedan han kört sin motorcykel rakt in i en redan uppretad folkmassa.

Enligt nyhetsbyrån AP:s korrespondent bar en del demonstranter plakat med asiatfientliga texter, andra hördes ropa slagord som hyllade 70-talsdiktatorn Idi Amin. Denne drev ut de asiatiska handelsmännen och konfiskerade deras egendom.

Demonstrationen var godkänd av polisen och riktades mot regeringens planer på att låta sockerbolaget Scoul avverka tusentals hektar skog i ett av Ugandas sista kvarvarande urskogsområden, Mabira, som varit naturreservat sedan 1932. Scoul ingår i det indiskt ägda konglomeratet Mehta Group.

Åtskilliga parlamentsledamöter och miljöaktivister hävdar att de miljömässiga konsekvenserna av att utvidga Scouls sockerplantager in i naturreservatet skulle vida överträffa de kortsiktiga ekonomiska fördelarna.

Miljöexperter säger att avverkning av Mabira kan leda till jorderosion, floduttorkning och ökad förorening av Victoriasjön. Likaså hotas flera sorters apor samt nio arter som enbart finns i Mabira med omgivande skogar.

TT

Mer läsning

Annons