Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre av fyra lastbilar kör för fort på dalavägarna

Annons

Nordin och Allan Sandell vid Dalarnas trafiksäkerhetsförbund har i flera år tittat på om lastbilschaufförerna använder bilbältet eller inte - och hur fort de kör.

När det gäller hastigheterna är resultaten nedslående.

Av totalt mätta 319 lastbilar körde 240 för fort.

På fabriksgatan i Borlänge mättes hastigheten på 62 lastbilar på 50-väg. 40 körde för fort.

På Tjärnavägen i Borlänge mättes 153 lastbilar på 50-väg. 119 körde för fort. Högsta hastigheten uppmättes till 77 km/timmen.

På riksväg 70 vid Insjön (50-väg under sommaren, annars 70) mättes hastigheten på 104 lastbilar. 84 körde för fort. Den lastbil som körde snabbast körde i 82 km/timmen.

Man mätte också hastigheten på 134 lastbilar på 70-väg i Duvnäs (Rastastugan). 89 av dem körde för fort. En lastbil körde 19 km/timmen för fort, alltså 89 km/timmen.

Tre av fyra lastbilar kör alltså för fort på Dalavägarna.

Allvarligt?

- Visst, det går fort, men jag ser ändå att trenden går mot minskade hastigheter. När vi mätte för fyra år sen var hastigheterna högre, säger Thomas Nordin, som menar att den största boven är speditionsfirmornas jakt på att överleva ekonomiskt.

- Kunderna ska ha sina varor i tid. Det innebär stress för chaufförerna. Då kör man ibland för fort för att hinna.

- Men som tur är börjar alltfler kunder ställa krav på säkerheten. Stora Enso är ett föredöme. De går i bräschen för högre säkerhet.

När det gäller bältesanvändningen är resultaten också nedslående.

Endast en tredjedel av chaufförerna i tvåaxlade bilar (de som gör många stopp) använder bältet. I de treaxlade bilarna (tunga lastbilar) är bältesanvändningen bättre. Varannan förare kör med bilbältet på.

Sandells och Nordins sammanställning är ett led i att påverka upphandlare och företagsledare att ta ett ökat ansvar för trafiksäkerheten.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons