Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre åtalade för 7/7-dåden i London

Annons

Tre män har åtalats för 7/7-dåden mot en buss och tre tunnelbanetåg i London 2005. De anklagas för "rekognoscering och planering" inför bombvågen, som dödade 56 människor.

Eftersom de fyra bombmännen själva förlorade sina liv i morgonrusningen den 7 juli förrförra sommaren har det länge verkat som att ingen kommer att ställas inför rätta för det första större självmordsdådet på västeuropeisk mark. Men i samband med att de första åtalen lades fram på skärtorsdagen antyder Londons Metropolitan-polis att de inte är de sista.

De tre åtalade _ Waheed Ali, Sadeer Saleem och Mohammed Shakil _ greps i samband med stora razzior för två veckor sedan. Då genomsöktes bland annat hus i Beeston-området i Leeds, varifrån flera av 7/7-bombarna kom. Alla tre åtalade bor i eller har bott i Beeston.

I åtalet antyds också att planerna involverade fler bomber eller på andra platser än de fyra laddningar som utlöstes. Det talas om en konspiration som omfattar explosioner i kollektivtrafiknäten "och/eller turistattraktioner i London".

Ingen direkt koppling har dock hittats till försöket två veckor senare att kopiera bombvågen. 21/7-bomberna utlöstes inte, och en rättegång mot bombmännen pågår nu i Woolwich Crown Court i London.

23-årige Ali, 26-årige Saleem och 30-årige Shakil ska för första gången framträda i domstol på påskaftonen. Peter Clarke uttrycker medkänsla med offrens anhöriga när nu 7/7-dramat hamnar i fokus igen.

TT

Mer läsning

Annons