Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre års fängelse förförsök till mordbrand

Annons

Det var den 5 november förra året som 42-åringen försökte sätta eld på de båda företagens lokaler. Han hade placerat ut toalettpappersrullar med brinnande ljus i. Poliser, som spanade på mannen, upptäckte arrangemangen, och därmed kunde de förhindra att byggnaderna fattade eld.

Vid den första rättegången, som Mora tingsrätt höll mot mannen, nekade han till alla anklagelser. På en av rullarna fanns hans finger-avtryck. Efter en rättspsykiatrisk undersökning som fastslog att mannen kunde dömas, erkände han att han placerat ut toarullarna och ljusen. Han hävdade att han gjort det för att driva med polisen och att han dränkt in toarullarna i en olja som gjorde att de inte kunde fatta eld. Därför räknade han med att bli frikänd.

Erkännandet ledde till att rättegången gjordes om, och då yrkade åklagare Gun-Britt Ström på att 42-åringen skulle dömas för grov mordbrand. Försvarsadvokaten, Mats Johnsson, hävdade att hans klient inte haft för avsikt att sätta eld på de båda företagens lokaler. 42-åringen drev bara med polisen, och därför skulle han frikännas.

Tingsrätten konstaterar att 42-åringen under en längre tid varit på kant med samhället och i synnerhet med polisen.

Tingsrätten har intrycket att 42-åringen är en intelligent person.

- Ljusanordningarna är i sanning listiga och förslagna och har placerats på ett sådant sätt att de inte utan vidare kunde upptäckas, skriver tingsrätten, som finner det styrkt att mannen haft ett direkt uppsåt att anlägga bränderna, som kunde ha orsakat mycket svåra skador.

Tingsrätten anser dock inte att det hade blivit fråga om grov mordbrand om elden fått fäste i byggnaderna. Straffet blir därför tre års fängelse för försök till mordbrand.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons