Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre års fängelse bankrånare

Annons

Tre män dömdes på onsdagen för rånet mot Swedbanks kontor i hälsingska Harmånger i början av mars.

De tre männen _ 22, 29 och 34 år gamla _ döms alla till tre års fängelse av Hudiksvalls tingsrätt. Gemensamt ska de också betala 158|250 kronor i skadestånd.

Det finns inga tvivel om att det var de tre männen som rånade banken i Harmånger, anser rätten. Det var ett välplanerat rån. Männen hade tillsammans åkt från Stockholm till Sundsvall. Och Sundsvall var utgångspunkten i samband med rånet, enligt rätten.

Rånarna slog till mot banken den 6 mars efter att ha tagit sig från Sundsvall till Harmånger i en stulen bil.

Rätten finner det klarlagt att en fjärde medbrottslig fanns med i bilen, men han satt kvar i den under rånet. Den personen är fortfarande på fri fot men har anhållits i sin frånvaro.

Maskerade och beväpnade med ett pistolliknande föremål tvingade de tre rånarna till sig närmare 97|000 kronor i banken.

Tingsrätten anser att det inte går att bevisa att rånet genomfördes med ett riktigt vapen och därför döms rånarna för rån, i stället för grovt rån.

Samtliga åtalade har förnekat brott. De tre männens advokater har varit starkt kritiska till bevisningen och krävt att deras klienter ska frias. De har bland annat pekat på att andra personer togs in till förhör tidigt i rånarjakten, och att det finns spår som polisen inte gått vidare med.

Rånarbytet har inte återfunnits.

Bland bevisningen finns bland annat en säck med rånarkläder. På en rånarluva har DNA från en av männen har hittats.

TT

Mer läsning

Annons