Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre ansvarslinjer

Annons

Svar till Lars Wennås, 28/3:

Oppositionsrådet Lars Wennås uppmanar Söderbärkeborna att ställa politikerna till ansvar och ej, som skett, en tjänsteman inom landstinget. Mötet hade föregåtts av en skrivelse till ledningen för sjukvården. Brevet hade dessutom sänts till ansvariga politiker. Endast två tjänstemän kom. Det hedrar dem!

Innehållet i skrivelsen innehöll frågor om varför man lokalt inte beordrade en läkare att regelbundet ha mottagning på vårdcentralen i Söderbärke.

Dessutom föregicks mötet av telefonkontakter mellan berörda parter. Enligt mångas uppfattning är detta en fråga av "tjänstekaraktär."

Så vitt jag förstår finns det inom vården ett medicinskt ansvar, ett arbetsrättsligt ansvar och slutligen ett politiskt ansvar. Alla dessa tre linjer har självfallet också ett ekonomiskt ansvar.

Tyvärr ser man i dag alltför ofta att det politiska systemets representanter vill vara med och dirigera i de olika ansvarslinjerna. Detta leder till missförstånd, ineffektivitet och sänkt arbetsmotivation för personalen.

De förtroendevalda bör enligt min mening se till att det som stadgas i lagar och förordningar ges ekonomiska möjligheter att genomföras. För allmänheten är det svårt att i dag överblicka landstingets verksamhet och ekonomi. Här har de förtroendevalda inte varit oss behjälpliga.

Vid nästa möte när vi gräsrötter skaffat oss mer kunskap i landstingets verksamhet, kommer också politikerna att få sin beskärda del.

GEORG SCHUISKYSÖDERBÄRKE

Mer läsning

Annons