Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trängselskatten tillbaka i augusti

Annons

Trängselskatten återinförs i Stockholm den 1 augusti, föreslår regeringen i en proposition. Intäkterna ska, som tidigare aviserats, användas till satsningar på vägnätet i Stockholmsregionen.

Enligt regeringens pressmeddelande blir reglerna i princip desamma som under försöksperioden 2006. Men undantag finns. Så undantas inte taxi och färdtjänst från skatten och den avgift som den som inte betalar trängselskatt måste erlägga sänks från 500 till 200 kronor.

Bussar och handikappfordon blir också i fortsättningen skattebefriade.

Trafikanter till och från Lidingö måste inte betala skatt, vilket de inte heller behövde under försöket. Villkoret är att bilen klarar genomfarten på Stockholms gator på en halvtimme.

I sitt pressmeddelande skriver regeringen att de så kallade transpondrarna kan komma att tas bort, men att de eventuellt kan behövas för att ge extra säkerhet i besluten om reglerna för trafiken till och från Lidingö.

Skatten betalas enklast via autogiro och det behövs för det inte längre någon transponder. Men man kan också betala i Pressbyrån eller hos 7-Elevenbutiker över hela landet eller via plus- och bankgiro. Detta ska ske senast 14 dagar efter det att bilen passerat en betalstation. Någon påminnelse får man inte.

Skatten varierar beroende på vilken tid på dagen resan sker. Dyrast är det i rusningstid med 20 kronor och billigast klockan 6.30_6.59 och 18.00_18.29 med 10 kronor. Trafik kvällar, nätter och söndagar är skattefri.

Trängselskatten blir också avdragsgill för både företag och privatpersoner. Miljöbilar slipper trängselskatt under de första fem åren.

Alla reser skattefritt i juli.

TT

Mer läsning

Annons