Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikvett i Rättvik - ett stort skämt

Annons

Jag vågar inte längre ta bilen ner på samhället, då jag tycker mig se laglösa bilister i varje korsning och kurva. Några blinkers använder de inte och ordet rondell har de aldrig befattat sig med. De spränger alla fartgränser och tror att högerregeln bara gäller ibland.

Varför gör de så? Är det för att jävlas eller är det bara så enkelt att de inte kan reglerna för bilkörning? Innan jag tog körkort så hade jag inga problem med dessa bilister. Då var jag blåögd och trodde att trafiken skulle se ut som den gjorde. Men i och med att jag tog körkortet så kom jag i kontakt med lagar och regler, samt etik och moral. Nu ser jag lagbrytare var jag än åker. Är lagen bara en myt? Är det så svårt att sträcka fingret fem centimeter och slå på blinkersen? Och vem är det som kör så uselt?

För att reda ut dessa frågor gick jag ner på samhället och studerade trafiken under en timme. Jag ställde mig i en korsning i centrala Rättvik och väntade på "de laglösa".

Jag tror jag hann stå där i två minuter innan den första ligisten kom. Ingen blinkers och ingen som helst koll på bilarna bakom. Och så kom en till och ännu en. Några körde ut när de hade väjningsplikt, andra stannade, fast det var de som hade företräde. Och så där höll det på under tiden jag stod där.

Jag tittade också på trafiken vid en rondell, vilket var mycket underhållande. Det var totalt kaos eftersom vissa hade bestämt sig för att detta var en vanlig korsning. Det var ett under att ingen kom till skada då högerregeln och väjningsplikten sopats åtsidan.

Det jag kom fram till på min promenad var att lagarna finns där, men det är inte många som vet hur de skall tillämpas. Kunskapen i trafiken är usel och många skulle behöva ta några körlektioner till. Jag såg också att det var till övervägande del äldre som bröt mot lagen. Om det beror på dålig syn eller bara att vissa kunskaper på något vis gått vilse i minnet, kan jag inte svara på. Men om någonting inte görs åt problemet så kommer någon snart att göra sig riktigt illa. Men det kanske är det enda sättet för att få folk att få upp ögonen för ett problem.

Mikael Hansson

Mer läsning

Annons