Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikrazzia i Sälen

Annons

I samtliga fem fall rör det sig om män som fått lämna körkorten ifrån sig. Tre av förarna som ertappades var yngre bilförare och ett par av dem i högre medelåldern. Fyra av de alkoholpåverkade förarna var turister och en var ortsbo. I ett av fallen handlade det om grovt rattfylleri.

Dessutom har två bilförare förlorat sina körkort sedan de kört för fort och ytterligare ett drygt 20-tal har fått böter.

Här fanns ingen ortsbo med bland dem som åkte för fort utan samtliga var turister på väg till Sälenfjällen. En bilist körde 124 km på 70-sträcka och en annan drygt 110 km. Dessa förlorade sina körkort.

- Ändock ser vi helgens resultat som bättre än tidigare. Det har varit färre alkoholpåverkade förare än det brukar vara och det verkar också som att man heller inte haft alltför bråttom i trafiken, säger polisinspektör Kjell Thomson. Men det hänger också samman med vilken typ av turister som finns i fjällen och nu verkar det ha varit mest familjer.

Trafikpolisen i Dalarna har haft fyra man med tre bilar i arbete i Sälenfjällen och man kom till Sälen redan på torsdagskvällen. På vägen upp mot Sälenfjällen kontrollerades också en del bilister i centrala Malung. Ingen var rattfull men 15 bilförare fick böter för att man inte använde bilbältet.

Den här gången hade man med sig en buss där man kunde utföra förhör och ta hand om de misstänkta rattfylleristerna, vilket är mycket tidsbesparande. Tidigare har man varit tvungen att åka till polisstationen i Sälen. En misstänkt rattfyllerist klarar man nu av på cirka 20 minuter och under tiden kan de övriga poliserna utföra blåsprov på andra bilister.

Tidigare har en omhändertagen rattfyllerist krävt att två poliser åkt till Sälens polisstation och det har tagit cirka en timme att genomföra den proceduren.

De fem rattfylleristerna som förlorade sina körkort greps på följande platser:

På fredagen, två förare i Tandådalen, under lördagen två förare vid Lindvallen och under söndagen en förare vid gammelgården efter fjällvägen.

- Men som helhet måste vi konstatera att det var bättre än det brukar vara även om man helst ser att ingen åker rattfull och alla håller de fartstadgade gränserna, säger polisinspektören Kjell Thomson.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons