Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikhinder ska öka säkerheten på vägarna

Annons

- Vi har tagit fram en ny typ av fordonsmarkeringar vi kommer att få se på såväl Vägverkets som kommunernas bilar. Det handlar om orange och blå markeringar som väldigt mycket liknar de gul-gröna som finns på ambulanser. Vi hoppas och tror att det bidrar till att trafikanterna minskar farten när de ser dessa fordon ute efter vägarna, sade Hans-Olov Johansson, Vägverket region mitt.

Ett särskilt riskfyllt arbete inom Vägverket är att laga trasiga mitträcken. För att öka säkerheten kring sådana har nu en typ av säkerhetsbalk tagits fram.

- Det är en järnbalk som ställs ut i ena körfältet i en utvinkling på 20 grader som därmed tvingar trafikanterna att sänka hastigheten och samtidigt hålla åt sidan medan arbetet pågår. Erfarenheten visar att det är effektivt att ställa ut saker i vägen för trafiken. Den här balken är också testad och godkänd.

Ett annat aktivt trafikhinder är en matta under vilken det ligger en vattenslang av en brandslangs tjocklek. Slangen är kopplad till en radar som läser av hastigheten på de fordon som närmar sig.

- Den som kör för fort får först en varning på en elektronisk skylt. Minskas inte hastigheten aktiveras slangen som på ett ögonblick pumpas upp till åtta centimeters tjocklek och orsakar ett gupp i vägbanan för det aktuella fordonet. Även detta system har testats med gott resultat, nackdelen är att det är dyrt, konstaterade Hans-Olov Johansson.

Ytterligare en sak Vägverket arbetar med är förbättrad information till körskolornas elever. Dels via en ny dvd, dels genom att manöverprov vid vägarbetsplatser infogas i körkortsutbildningen.

- Vid trafikövningsplatsen i Falun finns just en sådan vägarbetsplats inlagd, och den ska alla elever prova på. Vi har fått mycket positiva reaktioner på den och fler sådana är på gång ute i landet.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons