Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafik i gång efter regnoväder

Annons

Södra stambanan och riksväg 33 har öppnat för tåg- och biltrafik igen efter att ha varit stängda på grund av de problem regnovädret de senaste dagarna orsakat.

Riksväg 33 i Jönköpings län har varit avstängd sedan tisdagsnattens oväder. Riksväg 32, som också varit avstängd, beräknas kunna öppna igen i morgon skriver Vägverket i ett pressmeddelande.

Kvart i fem kom trafiken i gång längs södra stambanan mellan Mjölby och Nässjö. Tågen går med cirka 15 minuters förseningar, då endast ett spår är öppet längs en 15 kilometer lång sträcka. Först i slutet av helgen beräknas tågen köra längs dubbla spår.

De stora vattenmängderna som fallit över Småland rinner nu undan, och skapar problem nedströms i de större vattendragen. SMHI varnar för mycket höga flöden uppströms om Hultsfred. Och i helgen kommer det mer regn.

SMHI varnar för mycket höga flöden i Brusaån och Silverån, uppströms om sjön Hulingen, i området kring Mariannelund. Man varnar även för höga flöden i medelstora vattendrag i norra Småland och sydligaste delarna av Östergötland.

Räddningstjänsten i Jönköping oroade sig för vattennivåerna i Anebysjön uppströms om Aneby, där två dammar rämnade under onsdagen.

Läget för de övriga dammar i Småland som i går betecknades som kritiska har nu stabiliserats, och räddningstjänsten släpper ut största möjliga vattenflöde.

Under helgen kommer ett nytt lågtryck in över det hårt drabbade Småland med lokala skurar.

Det ostadiga vädret fortsätter även efter helgen, då ett regnområde kommer in över västkusten och Halland.

I Småland var flera vägar fortfarande avstängda efter gårdagens oväder, framför allt i Tranås och Eksjö.

Även Halland drabbades av vägproblem efter intensivt regnande under natten till i dag. Under morgonen var riksväg 41 avstängd utanför Varberg på grund av översvämning och trafiken fick ledas om.

Tågtrafiken mellan Veddige och Varberg stängdes av på grund av översvämning, och beräknas komma i gång på fredag vid lunchtid. Tågtrafiken ersattes med buss på den drabbade sträckan.

TT

Mer läsning

Annons