Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trädvårdare delar med sig av sin kunskap

Annons

Marcus Ståhl, 24, jobbar så att svetten lackar tillsammans med läromästaren och trädvårdaren Sven G Bergkvist från Sundborn. Vi träffar dem i skogskojan över en kopp kaffe och ljudet från en gasolvärmare.

Tack vare Sven som handledare håller Marcus på att ta sig ut ur arbetslöshet. Marcus fick en kurs i skogsröjning av arbetsförmedlingen vilket var en förutsättning för att Marcus skulle få hantera röjsågen.

- Jag har personligen ingenting för det här, men det känns bra att dela med sig av sin yrkeskunskap till en ung människa, säger Sven.

Marcus har ett stort intresse för träd vilket hjälpt honom en bit på vägen mot egen rörelse i framtiden inom trädbeskärnings-, och röjningsbranchen.

- Jag älskar skogen och jag tycker att det är underbart att skapa ett vackert fruktträd med hjälp av beskärning, säger Marcus som för dagen har med lillebror Patrik som passar på med prao i skogen.

Marcus och Patrik är födda i Linghed och är mer eller mindre uppfödda med skogen. Marcus har tidigare gått kurs i Vassbo och jobbat inom parkförvaltningen i Falun. Men det var först när Sven kom in i bilden som Marcus fick den rätta handledningen.

- Det känns bra att hjälpa till eftersom Marcus har ett stort intresse för trädvård. Det är också bra att arbetsförmedlingen gav honom en röjkurs.

- Jag tycker att det gnälls för mycket om att ungdomar inte får hjälp av exempelvis arbetsförmedlingen. Marcus är ett exempel på att det kan fungera bra, säger Sven G Bergkvist.

Någon brist på jobb i framtiden kommer det inte att vara, enligt Sven. Under månaderna juli, augusti och september finns det många träd att beskära och vårda mot olika sjukdomar.

Resten av året väntar skogsröjningar.

- Av någon anledning får röjningar vänta och jag förstår lantbrukare att det blir så. De flesta har en maskinpark värd flera miljoner kronor och de måste betala sig, säger Sven.

För Marcus väntar en spännande framtid när han ska sätta planerna i verket för en egen firma inom trädvården.

- Jag får hjälp av arbetsförmedlingen med aktivitetsstöd de första sex månaderna, säger Marcus.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons