Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Traditionellt i Rättvik

Annons

Närmare 500 personer samlades i går utanför kommunalhuset och årets nationaldagsfirande som traditionsenligt började med ett festtåg från Enåbron med fan bärare, musikkår, föreningar och allmänhet.

Kommunfullmäktiges ordförande Åsa Björklund hälsade alla hjärtligt välkomna och kyrkokören under ledning av Sigfrid Runbäck inledde samlingen med Länge leve livet.

Ingrid Dahlberg stod för årets högtidstal och talade om Sverige som ett starkt varumärke i världen. Hon uppmanade alla att resa för att få nya kulturella upplevelser, men också för att komma ihåg hur bra vi har det i Sverige.

-Det är lätt att vi glömmer bort det bland PPM-kuvert, fastighetsskatter och Systembolagets köer, sade landshövdingen.

-Mahatma Gandhi ville att olika kulturers vindar skulle få blåsa genom hans hus, men utan att han själv sveptes med. Ett sådant samhälle vill jag att vi ska ha!

Ingrid Dahlberg lyfte också fram Sveriges demokrati, som vi kan tacka Gustaf Vasa för. Han valdes till kung den 6 juni 1523.

-Där kan ni dalkarlar sträcka på er, som såg till att han blev kung. Hur han sedan förvaltade förtroendet ska vi inte tala om i dag.

-Nationaldagsfirandet kan tyckas nära nationalism, men däremellan måste det gå en skarp gräns. Vi ska inte fira på bekostnad av någon annan, slog Ingrid Dahlberg fast.

Efter den knappt timslånga ceremonin bjöds det på kaffe i församlingshemmet.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons