Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Traditionell vandring opp på Digerbergets topp

Annons

Idbäck Romarhedens bystugeförening försöker hålla byns traditioner vid liv. Under sommaren genomförs två intressanta vandringar. För någon tid sedan gick man årets Digerbergsmarsch för 11:e gången.

- Genom åren har det varit en tradition att man någon gång varje sommar skulle upp på toppen av Digerberget väster om byn. Där hälsade vi på brandvakten som fanns på berget fram till 50-talet. Ibland gick man dit i samband med bärplockning, berättar Ingemar Wilhelmsson.

Ingemar, som i dag är i 60-årsåldern, gjorde sitt första besök på Digerberget som ettåring, då föräldrarna bar honom dit upp. Sedan har det blivit årliga besök.

Digerberget, som har toppen 642 meter över havet, är den högsta punkten väster om Malung och vid klart väder är utsikten milsvid runt omkring, uppifrån brandtornet som fortfarande finns kvar.

Årets Digerbergsmarsch gick i vint väder och den leddes av Ingemar samt Här Gunnar Eriksson.

Fem vandrare startade från Älgsjöselen. Vid kaffepaus i Byxångselen tillstötte ytterligare 18 vandrare, sammanlagt var det 23 personer som gick upp till berget.

Ytterligare ett 30-tal intresserade hade tagit bilen upp och deltog i en grillfest som Värm-Lasse ordnat. Nisbel Ingvar underhöll med dragspelsmusik, ackompanjerad av granarnas sus.

- Nu har vi en marsch kvar i sommar. Den 13 augusti ska vi gå Kung Sverres marsch. Då går vi Brovägen, den gamla landsvägen mellan Malung och Värmland. Det är en historisk väg och där känner man riktigt historiens vingslag, säger Ingemar.

Fler tomter vid Joänget

Den gamla planen har gjorts om och ändrats så att en byggrätt för stugby i stället blir nio enskilda tomter.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons