Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Traditionell folkmusik med samtida lyrik

Folkmusikanterna tillika Dalakollektivets medlemmar Sandén, Nygårds och Carr är aktuella med sin andra skiva, Natt blir dag. Här sammanflätas rötterna i folkmusiken; visorna och fiolen, med nyskrivna texter och ett modernare sound.

Annons

Anders Nygårds på fiol, sångerskan Sofia Sandén och gitarristen Ian Carr är aktuella med albumet Natt blir dag.

Sofia Sandén, sångerska i bandet berättar att nya plattan, som släpptes 30 oktober, är mer djupgående på alla plan.

– Den nya skivan har vi arbetat fram under ganska lång tid. Den har fått tagit lång tid på sig att mogna fram.

De tre musikerna Sofia Sandén, Anders Nygårds och Ian Carr har spelat ihop sedan 2010 och startade skivbolaget Dalakollektivet 2012 eftersom de ville ansvara för sitt skapande från början till slut. För det är så de jobbar – medvetet och i en samlad syn.

Läs även: Leken som blev ett skivbolag

Trots att Sandén, Nygårds och Carr kommer från vitt skilda musikaliska bakgrunder med väldigt olika kompetenser möts de i en likartad vision. Det tack vare år av nötande och kommunikation genom jammande.

– Vi har ett väldigt bra arbetsklimat, det är som att tre olika energier möts. Vi gör ju väldigt många egna grejer på olika håll eftersom vi alla är frilansmusiker och måste ha många bollar i luften. Men emellan våra egna grejer så har vi träffats mycket och jammat och verkligen hittat en spelstil, ett språk, som vi trivs med.

De trivs med nya soundet. Det har utvecklats sedan den förra skivan, utan att tumma på det folkmusikaliska arvet. Mycket tack vare Sandéns barndomsvän tillika skådespelerskan Sofia Rönnegård. Hennes text Natt blir dag fick även bli skivans titel.

– På den här plattan är hälften traditionella texter och hälften Sofias. Det är kul med variationen och jag har längtat efter att få sjunga något annat än bara de traditionella visorna. Som sångerska är det befriande roligt att få känna på olika textkaraktärer, säger Sandén.

Hon menar på att det är blandningen av de traditionella tonerna och den delvis samtida lyriken som verkligen gör skivan.

Nu är tanken att de ska ut och framföra musiken. Spelningarna är dock inte planerade ännu.

– Vi kommer i alla fall göra en spelning i Dalarna till våren men hur och när vet jag inte riktigt. Men till sommaren kommer vi att synas på folkmusikfestivaler och förhoppningsvis även utanför Sverige, säger Sandén.

Om musikerna:

Sofia Sandén: Sångerska från Leksand med mångårig erfarenhet av olika musikaliska projekt. Har tidigare hörts i bland annat folkmusikgruppen Ranarim.

Anders Nygårds: Riksspelman från Rättvik som arbetat med artister som Lars Winnerbäck och Magnus Uggla. Har gjort teater- och filmmusik till titlarna Marsjävlar och Hallå Hallå av Maria Blom, samt Falubränderna på Dalateatern.

Ian Carr: Välkänd gitarrist från England där rytmiskt, brittiskt sound möter klassisk Dalamiljö. Har spelar i svensk-engelska folkbandet SWÅP samt med brittiska folkmusikern Kate Rusby.

Mer läsning

Annons