Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tradition och förnyelse

/
  • Göran Greider. här sumboliskt avporträtterad mellan en av arbetarrörelsens röda fanor och en av populärkulturens graffitigubbar.

Annons

Omkring 250 personer deltog i mötet vid Ängsholn, där Trio FOBI och aktörer ur Björborevyns "gamla" ensemble stod för musikalisk underhållning.

Bengt-Ola Ryttar berättade om några av arbetarrörelsens tidiga förgrundsgestalter i Gagnef, Kymmer Olof Danielsson, som blev riksdagman och förbundsordförande i sågverksarbetareförbundet, och Daniel Brandt.

- Daniel blev av kyrkonämnden avsatt som skollärare för att han var med i den diskussionsförening som var en föregångare till Gagnefs arbetarekommun. Domkapitlet återinsatte honom, men då svarade kyrkorådet med att dra in ersättningar som var väsentliga för hans försörjning.

Göran Greider slog fast att den som kallar sig socialist inte är lojal mot ett enskilt parti eller en rörelse, utan med värderingar som man aldrig tänker överge:

- I namn av min socialistiska övertygelse kan jag rikta hela mitt raseri mot den sittande högerregeringen för att den tar från de fattiga och ger till de bättre ställda. Men i namn av samma övertygelse kan jag också kritisera den socialdemokrati som befinner sig i opposition för att den inte lever upp till dessa värderingar.

Han beskrev centerpartiet som "det mest antifackliga och nyliberala av samtliga högerpartier", Sverige "på väg att bli mer ojämlikt än tidigare", den politiska och den ekonomiska eliten som "nyblivna siamesiska tvillingar" och socialister som de bäst rustade för att hantera den planetära krisen för de ekologiska systemen.

- Med egoismen och den ensidiga tillväxtfilosofin som grund kan en moderatledd regering aldrig visa vägen mot en ekologisk fred med jorden, fortsatte han och uppmanade alla åhörare att "bejaka socialisten i dig - och du kommer att oroa den nya överheten".

Mer läsning

Annons