Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tradition att dricka alkohol inom studentlivet – "Påverkar många negativt"

Det finns traditioner inom studentlivet att dricka alkohol. Det anser sex av tio studenter. Var fjärde uppger även att de tror att det är svårare att passa in på universitet/högskola om man inte dricker.

Annons

Det visar en undersökning som har genomförts på uppdrag av IQ. 6 808 högskolestuderande vid 16 olika studendkårer och nationer runt om i Sverige har deltagit.

– Det vi kan konstatera äratt det fortfarande finns en stark alkoholkultur på många universitet och högskolor. En alkoholkultur som påverkar många studenter negativt och dessutom gör studentlivet exkluderande för många, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ, i ett pressmeddelande.

32 procent uppger i undersökningen att de avstått från att göra något de hade tänkt på grund avalkohol. 44 procent är siffran bland engagerade i kårer eller nationer.

19procent svarade att de presterat sämre på en föreläsning, tenta eller annat studiesammanhang för att de druckit alkohol dagen innan.

– Vår undersökning visar att den starka alkoholnormen påverkar kår- och nationsaktiva studenter mer negativt. Därför är det glädjande att allt fler kårer och nationer runt om i Sverige arbetar aktivt för att skapa en mer inkluderande kultur där alkohol kan finnas med men inte står i fokus. Men det finns uppenbarligen fortfarande meratt göra, IQ-vd:n Juan-Pablo Roa.

Mer läsning

Annons