Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trädgårdstema ökar växtkraften

Annons

Tema trädgård är frukten av några trädgårds- och blomsterintresserade invånares tankemöda.

-Många invånare har ett stort trädgårdsintresse och fantastiskt vackra trädgårdar. I höstas träffades ett antal av dem och fram växte ett samarbetsprojekt, berättar Anna Svensson.

Det som från början var tänkt som en temavecka utvecklades till ett projekt över sex månader och bestående av närmare 40 olika aktiviteter. Det är föredrag, kurser, trädgårdsvandringar, utflykter, utställningar och mycket annat.

-Under högsäsongen, när allt blommar, har alla fullt upp och därför valde vi att sprida arrangemangen över en längre period, säger kulturchefen.

Hon betonar kulturväxternas betydelse för de mänskliga sinnena och konstaterar att de har en mycket stor betydelse för människor i alla åldrar. De bjuder på skönhetsupplevelser i form, färg och doft, men kan också göra tjänst som kryddor och läkemedel.

-Men till skillnad från våra bebyggelsemiljöer, som vi med rätta älskar och värnar, riskerar våra växtmiljöer och vår lokala växthistoria att falla i glömska. Därför ska vi också försöka att ta reda på och dokumentera exempelvis trädgårdskullornas historia, vilka kulturväxter de tog med sig hem och hur de har klarat sig hos oss, säger Anna Svensson.

Hon är övertygad om att projektet kommer att resultera i fina nätverk mellan alla föreningar, institutioner och enskilda som sysslar med trädgårdar och växter.

Det kan i förlängningen öka hela Leksands växtkraft och ge invånarna möjlighet att skörda framgångar i form av turismintäkter, ökad attraktionskraft och mängder av skönhetsupplevelser.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons