Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Total bostadsbrist i Mora Bostadsbristen ett bekymmer

Annons

Varför bygger då inte allmännyttan flera lägenheter, kan man undra?

- Det är befolkningstalet som styr utbyggnadstakten och tydligen har inte det värdet varit så markant i positiv riktning att det motiverat ytterligare exploatering.

Morastrand har ett nybyggnadsprojekt planerat, men styrelsen har ännu inte tagit beslut om igångsättning. Det är vid före detta Blomsterlandet och det är ett litet projekt som bara ger nio nya bostäder. Dessutom blir det dyra objekt med cirka 7 000 kronor i månadshyra för en trea.

- Vi har 34 lägenheter uppsagda från årsskiftet och fram till 1 april i vårt bestånd, säger Jan Djos och tillägger att det krävs hög prioritet när dessa ska fördelas till nya hyresgäster.

För sex år sedan hade Morastrand 160-170 lägenheter som stod tomma. Det var då man sålde ut halva Tomtebo till norrmän. Senast allmännyttan byggde nytt var i början av 1990-talet, då Hindriksheden skapades.

Mathz Ångman, förvaltare hos Diös Fastigheter AB och därtill centrumledare för Mora Köpcentrum, beklagar att bostadssituationen i Mora blivit så akut.

- Vi har en kraftig tillväxt på orten och då borde även bostads-marknaden följa den positiva trenden. Det vi nu upplever är definitivt inte bra för kommunens utveckling, säger han.

- Även vi har fullt i vårt bestånd och för att hjälpa ett AT-läkarpar som ska flytta till Mora 1 februari kommer vi att konvertera ett kontor på 150 kvadratmeter som omvandlas till två tvåor och en liten etta.

Mathz Ångman säger att det är bostäder och butikslokaler det råder stor efterfrågan på i Mora. Däremot är det inget sug efter kontorslokaler för närvarande.

- Jag anser att det är allmännyttan som ska ta sitt samhällsansvar och bygga nytt när situationen är som den är. Men även vi från Diös har till kommunledningen sträckt fram en hjälpande hand för att skapa fler bostäder. Det gjorde vi för något år sedan, men tyvärr fick vi ingen respons på det erbjudandet, summerar Mathz Ångman.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons