Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torro - lydigast i klassen

Annons

Helena har tävlat med hundar i snart fyra år, och är engagerad i Ludvika Brukshundklubb.

- Men Ludvika har ännu inte någon svensk hundungdomssektion, så jag fick tävla för Avesta istället.

Dessutom är tävligen endast öppen för ungdomar mellan sju och 25 år, så för 24-åriga Helena var det sista möjligheten att ställa upp i tävlingen.

Torro är även han van vid tävlingar. Husse Joakim Jansson har bland annat tränat honom i skyddssyfte, och visar upp Torros skyddsutbildning på Hunddagen i september. Han har endast ett certifikat kvar från utställningar för att klassas som svensk utställningschampion.

- Jag har tränat honom enligt den tyska tävlingsmodellen, lägger Joakim till.

- Med Torro har jag bara tävlat tre gånger, och så vann vi, säger Helena glatt.

- Men när jag började med Torro kunde han redan det här, eftersom Jocke har tränat med honom sedan han var valp. Men man måste ju bli samspelt med hunden, också.

- Så jag arbetade två och en halv månad med Torro för att bli det, berättar Helena.

Men Joakim fick stanna hemma under helgen, så att Torro kunde ägna all sin behövliga uppmärksamhet helt åt tävlingen och Helenas kommandon.

Under lördagen kvalade deltagarna in till söndagens finaler. Inom lydnadsklass ett tävlade 40 personer med sina hundar om förstaplatsen. Elva av dessa uppnådde 180 poäng och gick vidare till söndagen, där Helena och Torro vann med fem tiopoängare av nio möjliga i de olika momenten tävlingen innehåller.

Att arbeta med hundar ligger i blodet för Helena, och så även för Joakim, som planerar starta en kennel - främst för schäfrar - vid parets gård i Skeppmora.

- Min dröm är att få igång en kennel här. Och sälja hundar till privatpersoner, väktarbolag och polis. Jag kommer att registrera namnet i början av nästa år.

TOBIAS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons