Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torgets nybygge hotas

Annons

När ett område ska exploateras säger regelboken att man först ska göra en översiktsplan och sedan börja arbetet med detaljplanen. Leksands kommun har dock gjort precis tvärtom när det gäller Insjön och Hjultorget och detta ser nu ut att kunna ställa till stora problem.

-Det finns en gammal översiktsplan som gäller, men vi hade egentligen behövt göra en ny för flera år sedan då industrierna i Insjön ville expandera, säger samhällsbyggnadschef Margaretha Åslund.

Men en översiktsplan tar mellan två och tre år att göra och företagen, Clas Ohlson, Tomoku Hus och Bergkvist såg, hade bråttom. När sedan utbyggnaderna kring Hjultorget började ta form, ja, då var det bråttom igen och kommunen gick än en gång direkt på detaljerna utan att först uppdatera översiktsplanen.

Insjöns Intresseförening reagerade och överklagade detaljplanen som fullmäktige antog i mars i år. Föreningen pekade bland annat på att Insjöns centrum vid Ica och Hjultorget saknade förbindelse när det gäller gång- och cykelvägar i den nya detaljplanen.

Kommunen å sin sida menade att intresseföreningens överklagande inte direkt rörde utbyggnaden vid Hjultorget och med stöd av 13 kapitlet 8§ andra stycket i Plan- och Bygglagen, PBL, fortsatte arbetet vid Hjultorget som planerat. Men nu får kommunen bakläxa av länsstyrelsen som gjort en första granskning av ärendet.

I ett delbeslut meddelar man att kommunen inte alls kan stödja sig på det angivna stycket i PBL samt att intresseföreningens överklagande gäller hela detaljplanen med Hjultorg och allt.

Hur kunde det bli så här?

-Insjön är ett mycket expansivt område och när det gäller Hjultorget var det trafiksituationen som krävde snabba beslut.

Vad betyder det här för den fortsatta utbyggnaden av Hjultorget?

-Vi kan fortsätta ge bygglov för olika projekt, men inga byggnationer kan påbörjas om de är beroende av den nya detaljplanen.

Vad händer nu?

-Vi kan inget annat än vänta på länsstyrelsens slutgiltiga beslut, hoppas att de tar det under augusti månad och att det är rätt beslut för oss.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons