Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tores fjärde bok ute

Annons

Den här gången är han kvick att dela med sig äran av den fina produkten till layoutmannen Berndt Karlsson och illustratören Barbro Jadling. Plus alla sina sagesmän, givetvis. Han är generös. Med all rätt.

Lekombergsbördige formgivaren Berndt Karlsson är inte sen att kontra med en teatervisning:

- Jag undrar om folk i allmänhet är på det klara med vilken insats Tore gör för sin hembygd...

En sak är klar: de som kommit till Församlingsgården har gott om beröm för outtröttlige upplänningen Tore och hans gärning, en sak som också Sensus representant, Mona Hallstensson (även hon med rötter i gruvbyn norr om Ludvika) skriver under på.

Det är studieförbundet ifråga som står som förläggare för den anspråkslösa häftet, fullt med hembygdshistora, berättas av folket självt.

Här fanns Olle Ivarsson och Ann-Marie Andersson som berättade barndomsminnen från Grängesberg, Barbro Jadling som drog en historia från sin barndoms Västergötland, Berndt Karlsson kunde vittna om barnens lek i skuggan av laven i Lekomberg, Björn Jadling själv stenkakehits och berättade om sin farbror Helge Jadling vars barndomsminnen avhandlas i Barn i gruvbygd.

Dessutom avhandlades en hel del minnen från backarna runt gruvorna spontant vid kaffeborden.

Barbro Jadling har svarat för illustrationerna - de som inte utgörs av fotografier - och det är bilder som backar upp många minnesbilder i textform, berättade av de många deltagare i de studiecirklar som Tore Johansson bedrivit de senaste tio åren.

Genom dessa träffar har han fått många Ludvikabor i mogen ålder att inventera i såväl byrå- lådor som huvudets hårddisk, små hågkomster som, genom Tores försorg, kommit att bli kulturhistoria av högt värde.

Den här nya utgåvan är bara en liten del.

- Det har inte bara varit roligt att vara barn i gruvbyarna, noterade Tore apropå den ljusa ton som de flesta berättelserna i boken har.

Men nog lämnade tisdagseftermiddagens deltagare i träffen i Församlingsgården tämligen ljusa till sinnes.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons