Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toppolitiker från Dalarna i tårgasattack

/
  • Tårgas. Landstingsrådet Ann-Catrin Lofvars hamnade mitt i polisens och militärens tårgasattack under Nato-toppmötet i Oslo.

Annons

Miljöpartisten Lofvars och hennes politiske sekreterare i landstinget, Niklas Henriksson, var i Oslo för att studera Akersjukhuset, som byggs upp för att bli Europas mest moderna.

En dag när hon klev ut från sitt hotell hamnade hon mitt i ett demonstrationståg med nära 1 000 personer, som protesterade mot Natomötet, där flera av världens ledande politiker deltog.

För att hålla demonstranterna i schack hade hundratals poliser och

militärer kallats in.

- Det var som en krigszon. Stora militärfordon rullade på gatorna och det var mycket rörigt, säger Ann-Catrin Lofvars.

Lofvars kom så nära polis och demonstranter att hon tvingades andas in tårgas, som användes för att skingra och hålla ordning på demonstranterna.

- Det var verkligen säkerhet på hög nivå. Men det var inte så konstigt eftersom USA:s utrikesminister Rice fanns på plats.

- Men det var rätt otäckt med tårgasen som jag andades in. Jag hade ont i halsen i flera dagar efteråt, säger Lofvars.

Syftet med Lofvars resa till Oslo i förra veckan var att studera Akersjukhuset, som byggs upp för att bli Europas mest moderna sjukhus.

- Där har man okonventionella lösningar på hur vården ska fungera. Bland annat har man robotar som håller reda på olika mediciner bland annat.

- Studiebesöket gav många värdefulla tips på hur sjukvården kan organiseras i Dalarna, säger Lofvars, som ingår i landstingets politiska majoritet, tillsammans med s, v och Ken Swedenborg.

Mer läsning

Annons