Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toppmöte "stjäl" poliser

Annons

- Det är polisen i Jämtland som genom rikskriminalpolisen begärt en kommendering med poliser från Dalarna. Jag kan av naturliga skäl inte kommentera hur många poliser vi skickat till Åre, säger Hans-Åke Hedin, samordnare vid dalapolisen.

2003 beslutade Nato och Euro-atlantiska partnerskapsrådet, EAPR, att skapa ett nytt forum för ministermöten. Därmed bildades EAPC Secury Forum för årliga konferenser inom det säkerhetspolitiska området.

Sverige utsågs som första värdland och ett informellt utrikesministermöte skulle hållas på Holiday Club Hotel i Åre den 24 maj 2005. Dagen efter blir det ett bredare möte med nationella delegationer där massmedia får vara med under större delen av dagen.

Bland dem som kommer till toppmötet i Åre är Natos generalsekreterare Jaap de Hoop Scheffer, utrikesministrar från Nato-länder och så kallade partnerländer. Sveriges utrikesminister Laila Freivalds är värd för toppmötet.

Tommy Hydfors som är enhetschef på ordningspolisenheten vid rikskriminalpolisen har arbetat som samordnare i planeringen av polisens insatser.

Enligt Hydfors är bland annat bombtekniker, bombhundar, bilar, båtar, helikoptrar och hästar på plats i Åre inför toppmötet.

Sammanlagt är 1 700 poliser från hela landet kommenderade till tjänstgöring i Åre.

Det är polisen i Jämtland som har det operativa ansvaret, medan rikskriminalpolisen samordnar taktik, hotbildsbedömningar och utrustning.

Kriminalunderrättelsetjänsten, KUT, och säkerhetspolisen, Säpo, ansvarar för rapportering av hotbilder och försvaret har lånat ut bland annat helikoptrar och radarutrustning för kontroll av luftrummet ovanför Åre.

Dalapolisen har sammanlagt 45 poliser på plats i Åre, sju av dem är trafikpoliser. Sammanlagt ska 170 trafikpoliser eskortera de högt uppsatta mötesdeltagarna.

Under den veckolånga kommenderingen är det nu fem trafikpoliser som ska bevaka vägarna i Dalarna.

- Verksamheten här ligger inte nere. Vi har tillgång till trafikansvariga poliser runt om i länet. Ingen ska tro att det är fritt fram på vägarna, säger Kjell Larsson, chef för trafikpolisen i Dalarna.

Hans-Åke Hedin som är samordnare vid Dalapolisen försäkrar också att polisen klarar verksamheten den närmaste veckan.

- Det är ingen offentlig uppgift hur många vi skickat, så jag har inga kommenterar. Men allt ska fungera som vanligt i Dalarna, säger Hedin.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons