Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tony Blair i massakerdrabbat Irak

Annons

Storbritanniens premiärminister Tony Blair sade att han inte ångrar sin roll i den USA-ledda Irakinvasionen när han på lördagen kom på oanmält besök i Bagdad.

Det lär bli Blairs sista Irakbesök som Storbritanniens premiärminister _ landet vars framtid kan avgöra hur Blairs decennium vid makten kommer att beskrivas.

Under dagen diskuterade han med president Jalal Talabani och premiärminister Nuri al-Maliki om hur man uppnår politisk försoning i Irak, som på morgonen skakades av en blodig massaker på 16 kurder.

Ambassadörer från ärkefienderna Iran och USA ska träffas under ett sällsynt möte i Irak om drygt en vecka, den 28 maj, för att diskutera säkerheten i landet. Blair sade att ett stabilt Irak är bra för alla inblandade.

Ett kvardröjande missnöje bland den brittiska befolkningen och inom Labourpartiet, med Blairs orubbliga stöd till USA:s president och kriget, har tvingat Blair att förkorta sin tredje mandatperiod som premiärminister och partiledare.

Lördagen blev inte fritt från oroligheter i Irak. På morgonen sköt män i irakiska uniformer ihjäl 15 kurdiska män och en kvinna i byn Qara Lus, nära gränsen till Iran, meddelade brigadgeneral Nadhim Sharif, befälhavare i provinsen Diyala.

Borgmästaren i staden Mandali nära Qara Lus bekräftade Sharifs rapport.

Generalen sade att männen låtsades vara ute på uppdrag för den irakiska armén.

Islamiska staten Irak låg bakom, sade befälhavaren. Det är en allians av sunnitiska grupper som sägs fungera som fasad för al-Qaida i Irak och har stark närvaro i den oroliga provinsen Diyala.

I Qara Lus bor kurdiska shiiter, en minoritetsgrupp som också förr har utsatts för förföljelse av sunnitiska extremister.

TT

Mer läsning

Annons