Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tony Blair avgår i juni

Annons

Tony Blair gav i dag besked att han avgår som Labourledare och premiärminister i Storbritannien den 27 juni. Han sade även att Storbritannien måste hålla ut i Irak. Blair väntas efterträdas av finansminister Gordon Brown.

När Blair kom till sin egen valkrets i Segdefield hälsades han av många anhängare, men också några som tog tillfället akt att protestera mot Irakkriget.

I talet sade Blair att han den 27 juni kommer att lämna in sin ansökan om lämna premiärministerposten. Därefter blickade han tillbaka över vad som hänt sedan han tillträdde 1997.

Tony Blair sade att Storbritannien måste hålla ut i Irak och att det är terroristerna som vinner om "vi ger upp nu".

Han återkom flera gånger till att de beslut han tagit, oavsett ärende, har varit utifrån att han bedömt att de var rätt.

I morse höll Tony Blair ett kort möte med sin regering. Därefter flög han till Sedgefield, för att berätta om sina framtidsplaner.

Premiärministerns presstalesman ansträngde sig för att inte rakt ut offentliggöra det väntade avgångsbeslutet:

Blair meddelade i förra veckan att han skulle göra ett uttalande om sin framtid.

Finansminister Gordon Brown, som väntas efterträda Blair, lovordade på regeringsmötet premiärministern enligt Nordirlandministern Peter Hain.

Andra kolleger i regeringen lämnade mötet utan några kommentarer.

Blair avgår inte på stående fot. Dagens förmodade besked blir startskottet för en urvalsprocess i partiet, vars segrare, av allt att döma Brown, utses till partiledare och ny premiärminister vid halvårsskiftet.

Den 54-årige Blair har förberett sitt avgångsbesked i månader. Helst hade han förstås velat avgå i triumf så att hans eftermäle skulle präglas av det. Nu kommer beskedet strax efter en viktig framgång: Blairs medlingshjälp i bildandet av den nya regeringen i Nordirland. Men också efter förra veckans lokalval, ett nederlag för Labour som förlorade maktinnehavet i Skottland.

I historieböckerna och i mångas ögon kommer Blair främst kommas ihåg för sin entusiasm över Irakkriget, och sin orubbliga och kritiserade lojalitet mot USA:s president George|W Bush. De senaste åren har många skämttecknare ritat Blair som Bushs knähund.

Det spekuleras nu friskt om vad Blair kommer att göra när han avgått. Kanske ta över chefskapet för Världsbanken efter Paul Wolfowitz? Eller rentav bli Bushs särskilda sändebud i Mellanöstern? I går skrev The Times att Blair vill grunda en stiftelse för dialog och förståelse mellan judendom, kristendom och islam.

TT

Mer läsning

Annons