Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tony Blair avgår i juni

Annons

Tony Blair gav i dag besked att han avgår som Labourledare och premiärminister i Storbritannien den 27 juni. Han sade även att Storbritannien måste hålla ut i Irak. Blair väntas efterträdas av finansminister Gordon Brown.

Blair kom till sin egen valkrets i Segdefield vid lunchtid för att hålla tal. Han hälsades av många anhängare, men också några som tog tillfället akt att protestera mot Irakkriget.

I talet sade Blair att han den 27 juni kommer att lämna in sin ansökan om lämna premiärministerposten. Därefter blickade han tillbaka över vad som hänt sedan han tillträdde 1997.

Tony Blair sade att Storbritannien måste hålla ut i Irak och att det är terroristerna som vinner om "vi ger upp nu".

Han återkom flera gånger till att de beslut han tagit, oavsett ärende, har varit utifrån att han bedömt att de var rätt.

Även Blairs färgstarke och mångårige vice premiärminister John Prescott meddelade att han tänker avgå.

Prescott, som är gift, har under sitt sista år på posten besvärats av avslöjandet att han i två år haft ett förhållande med en skild kvinna som planerar att gifta sig med en annan man.

Han är också berömd för att en gång ha slagit en demonstrant som kastade ett ägg på honom i en valrörelse, och kallas allmänt för "Two Jags" Prescott för sina tjänstebilar.

Blair avgår inte på stående fot. Dagens förmodade besked blir startskottet för en urvalsprocess i partiet, vars segrare, av allt att döma Brown, utses till partiledare och ny premiärminister vid halvårsskiftet.

Den 54-årige Blair har förberett sitt avgångsbesked i månader. Helst hade han förstås velat avgå i triumf så att hans eftermäle skulle präglas av det. Nu kommer beskedet strax efter en viktig framgång: Blairs medlingshjälp i bildandet av den nya regeringen i Nordirland. Men också efter förra veckans lokalval, ett nederlag för Labour som förlorade maktinnehavet i Skottland.

I historieböckerna och i mångas ögon kommer Blair främst kommas ihåg för sin entusiasm över Irakkriget, och sin orubbliga och kritiserade lojalitet mot USA:s president George|W Bush. De senaste åren har många skämttecknare ritat Blair som Bushs knähund.

Det spekuleras nu friskt om vad Blair kommer att göra när han avgått. Kanske ta över chefskapet för Världsbanken efter Paul Wolfowitz? Eller rentav bli Bushs särskilda sändebud i Mellanöstern? I går skrev The Times att Blair vill grunda en stiftelse för dialog och förståelse mellan judendom, kristendom och islam.

TT

Mer läsning

Annons