Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tony Blair avgår i juni

Annons

Tony Blair gav i dag besked att han avgår som Labourledare och premiärminister i Storbritannien den 27 juni. I ett tal sade han även att Storbritannien måste hålla ut i Irak. Blair väntas efterträdas av finansminister Gordon Brown.

Blair kom till sin egen valkrets i Segdefield vid lunchtid för att hålla tal. Han hälsades av många anhängare, men också några som tog tillfället akt att protestera mot Irakkriget.

Tony Blair sade att Storbritannien måste hålla ut i Irak och att det är terroristerna som vinner om "vi ger upp nu".

Han återkom flera gånger till att de beslut han tagit, oavsett ärende, har varit utifrån att han bedömt att de var rätt.

Blair avgår inte på stående fot. Dagens förmodade besked blir startskottet för en urvalsprocess i partiet, vars segrare, av allt att döma Brown, utses till partiledare och ny premiärminister vid halvårsskiftet.

I historieböckerna och i mångas ögon kommer Blair främst kommas ihåg för sin entusiasm över Irakkriget, och sin orubbliga och kritiserade lojalitet mot USA:s president George|W Bush. De senaste åren har många skämttecknare ritat Blair som Bushs knähund.

Men Tony Blair har också många beundrare, bland andra Fredrik Reinfeldt.

Reinfeldt radar upp Blairs styrkor: han hade kraften att förändra sitt eget parti, förstod vikten av att ha en ekonomisk politik som gjorde att fler fick jobb, han är en stor folktalare, stark ledare och förstår att fånga frågorna när de rör sig genom luften.

Det spekuleras nu friskt om vad Blair kommer att göra när han avgått. Kanske ta över chefskapet för Världsbanken efter Paul Wolfowitz? Eller rentav bli Bushs särskilda sändebud i Mellanöstern? I går skrev The Times att Blair vill grunda en stiftelse för dialog och förståelse mellan judendom, kristendom och islam.

TT

Mer läsning

Annons