Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tony Blair avgår

Annons

Storbritanniens premiärminister Tony Blair säger att han avgår som Labourledare och premiärminister.

När Blair i dag kom till sin valkrets i Segdefield hälsades han av många anhängare, men också några som tog tillfället akt att protestera mot Irakkriget.

I sitt tal sade Blair att han den 27 juni kommer att lämna in sin ansökan om lämna premiärministerposten.

Den brittiske premiärministern höll i morse ett kort möte med sin regering innan han flög till Sedgefield, där han ska berätta om sina framtidsplaner.

Blairs presstalesman ansträngde sig för att inte rakt ut offentliggöra det väntade avgångsbeslutet:

Blair meddelade i förra veckan att han skulle göra ett uttalande om sin framtid.

Finansminister Gordon Brown, som väntas efterträda Blair, lovordade på regeringsmötet premiärministern enligt Nordirlandministern Peter Hain.

Andra kolleger i regeringen lämnade mötet utan några kommentarer.

Blair avgår inte på stående fot. Dagens förmodade besked blir startskottet för en urvalsprocess i partiet, vars segrare, av allt att döma Brown, utses till partiledare och ny premiärminister vid halvårsskiftet.

Den 54-årige Blair har förberett sitt avgångsbesked i månader. Helst hade han förstås velat avgå i triumf så att hans eftermäle skulle präglas av det. Nu kommer beskedet strax efter en viktig framgång: Blairs medlingshjälp i bildandet av den nya regeringen i Nordirland. Men också efter förra veckans lokalval, ett nederlag för Labour som förlorade maktinnehavet i Skottland.

I historieböckerna och i mångas ögon kommer Blair främst kommas ihåg för sin entusiasm över Irakkriget, och sin orubbliga och kritiserade lojalitet mot USA:s president George|W Bush. De senaste åren har många skämttecknare ritat Blair som Bushs knähund.

Det spekuleras nu friskt om vad Blair kommer att göra när han avgått. Kanske ta över chefskapet för Världsbanken efter Paul Wolfowitz? Eller rentav bli Bushs särskilda sändebud i Mellanöstern? I går skrev The Times att Blair vill grunda en stiftelse för dialog och förståelse mellan judendom, kristendom och islam.

TT

Mer läsning

Annons