Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tonåringar döms för utpressningsförsök efter spritbråk – målsägaren krävdes på 300 kronor och fick stryk

Två tonårspojkar, från Gagnefs respektive Leksands kommun, har dömts till ungdomstjänst för försök till utpressning. Den ene döms även för misshandel.
Bakgrunden var att de ansåg att målsägaren, en annan tonårspojke, hade stulit sprit och därför borde betala 300 kronor.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

De var bäst på högskoleprovet i Dalarna – en provskrivare fick 2,00

Dessa saker är mest populära på Tradera – Presschefen: "Dalarna sticker ut"

SÅ KÖPER DU PLUS

Brotten har begåtts under tre dagar i mitten av juni i år. Tonåringen från Gagnefs kommun sökte först upp målsägaren vid dennes hem, på en plats i Gagnefs kommun, och sade att han skulle slå ihjäl målsägaren om denne inte betalade 300 kronor.

Dagen efter skickade tonåringen från Leksands ett hot till målsägaren via bild- och meddelandeappen Snapchat. En skärmdump av meddelandet har lagts fram som bevisning och där framgår det att tonåringen skrev: "Om du inte kommer med 300 kr innan dagen är slut, så får vi se hur ditt ansikte ser ut efteråt både jag och NN tar en omgång me dig så 300 kr är ett smart val”

Samma dag upprepade tonåringen från Leksands kommun muntligen ha upprepat hotet, när han träffade målsägaren vid en skola i Gagnefs kommun.

Två tonårspojkar, från Gagnefs respektive Leksands kommun, har dömts till ungdomstjänst för försök till utpressning. Den ene döms även för misshandel. Brottet har delvis begåtts via bild- och meddelandeappen Snapchat.  OBS: BIlden är tagen i ett annat sammanhang.Foto: Erik Nylander/TT och Håkon Mosvold Larsen/TT

Dagen efter träffades de båda igen, vid samma skola, och då slog tonåringen från Leksands kommun målsägaren i ansiktet med flera slag, samt kastade en longboard som träffade målsägarens smalben. Misshandeln bevittnades av en lärare på skolan.

Målsägaren har berättat att bakgrunden till händelserna är att trion var på en fest och att han därefter blev beskylld att ha stulit sprit, som tillhörde tonåringen från Gagnefs kommun, vilket han inte hade gjort.

De båda dömda tonåringarna har berättat att de hört på omvägar att målsägaren hade stulit spriten och att de därför ansåg att han skulle betala 300 kronor för detta.

Tonåringen från Gagnefs kommun har erkänt misshandeln men förnekar försök till utpressning. Tonåringen från Leksands kommun har erkänt de båda fallen av försök till utpressning men anfört att de borde bedömas som försök till ringa utpressning.

Falu tingsrätt dömer tonåringen från Gagnefs kommun döms till 30 timmars ungdomsvård för misshandel samt försök till utpressning. Han ska även betala 7 000 kronor till målsägare, för kränkning, samt 800 kronor till Brottsofferfonden.

Tonåringen från Leksands kommun döms till 25 timmars ungdomstjänst för två fall av försök till misshandel. Han ska även betala 5 000 kronor till målsägaren, för kränkning, samt 800 kronor till Brottsofferfonden.

De båda dömda tonåringarna ska även solidariskt betala 1 000 kronor till målsägaren. beloppet avser sveda och värk.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons