Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomten lever farligt

Annons

Senaste nytt, EFTER TIDNINGENS TEST: Coop drar tillbaka brinnande tomteskägg.
Coops tomteskägg börjar lätt brinna och kan vara en fara för tomten, visade tidningens och Testfaktas tomteskäggstest. Nu drar Coop tillbaka tomteskägget.
I ett pressmeddelande uppmanar företaget alla som köpt skägg och luva på Coop att lämna tillbaka dem till butiken. Ungefär 2 500 brandfarliga tomteskägg har enligt Coop sålts i Sverige.

Läs hela testet här (extern länk):

Varje jul- och nyårshelg inträffar ett par hundra bränder i Sverige, varav en del med mycket allvarliga konsekvenser.

Det är ofta bränder som orsakats av stearinljus som placerats alldeles för nära brandfarligt material.


För att ta reda på hur stor risken är att tomtens skägg ska börja brinna, har Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut, SP, på uppdrag av test- och researchföretaget Testfakta.se undersökt brandsäkerheten hos sex olika typer av tomteskägg.

Skäggen testades mot de brandtekniska krav som ställs på maskeradprodukter som skägg, mustascher och peruker.

-Två av skäggen började brinna trots att de inte får göra det om de ska klara kraven. Från ett av skäggen - Buttericks - föll det dessutom ned brinnande droppar vilket kan göra att elden sprider sig och antänder exempelvis byxor, säger brandexperten Per Thureson vid SP.

De praktiska testerna gjordes vid SP:s laboratorium i Borås.

-Vi hängde upp skäggen i ett labbstativ. Därefter höll vi en liten låga under skäggen i två sekunder för att simulera att "tomten" av misstag kommit för nära ett brinnande stearinljus eller tändsticka, säger Per Thureson.

-För att få godkänt ska elden inte flamma upp eller sprida sig i skägget, utan snabbt självslockna.

Fyra av de sex testade skäggen klarade de brandtekniska kraven.

Två gjorde det inte: Buttericks och ett av Coops.

-Båda två flammade upp rejält. Det var framför allt när elden tog sig in i det "nät" som binder ihop skäggen som de började brinna riktigt intensivt.

Hur länge brann skäggen?

-Vi släckte elden när det var klart att branden inte skulle självslockna. Hade vi inte gjort det, hade skäggen brunnit upp, säger Per Thureson.

I verkligheten hade "tomten" fått brännskador?

-Förmodligen hade han börjat slå och försökt kväva elden med händerna, en tröja eller liknande. Den som inte upptäcker branden direkt riskerar att skadas. Med tanke på att en hel del tomtar inte brukar vara riktigt nyktra på julaftonen finns det alltså risk för skador.

Under helger som advent, lucia, jul och nyår ökar brandrisken. December är den mest branddrabbade månaden på hela året, enligt Svenska Brandskyddsföreningens statistik.

De flesta bränder inträffar på eftermiddagen och kvällen då många brukar tända levande ljus.

Förra jul- och nyårshelgen inträffade 235 bränder, vilket är drygt 30 fler än året innan.

-Det är de levande ljusen som är det stora problemet. Många tänder ljus, men glömmer att släcka dem när de går därifrån. Jag tycker att man ska ha som regel att det är den som har tänt ett ljus som också ska ansvara för att det släcks, säger brandingenjör Lars Rang vid Svenska Brandskyddsföreningen.

-Det gäller också att vara uppmärksam och inte ställa levande ljus på eller i närheten av brännbart material. Lågan bör respekteras.

KÄLLA. SVENSKA BRANDSKYDDSFÖRENINGEN MIKAEL BERGLING/

Mer läsning

Annons