Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolvslaget - en skräckupplevelse

Annons

Inte vem som helst får sälja pyroteknisk utrustning. Alla säljare måste vara över 18 år och ska dessutom ha en personlig tillåtelse av polisen.

Dessutom får varje handlare handha högst 100 kilogram pyroteknik, vilket är en sammanlagt ordentlig sprängkraft.

Varje år kontrollerar polisen att reglerna följs av försäljarna.

Det måste finnas brandsläckare på plats och varorna ska vara ordentligt inlåsta. Ingen köpare får vara yngre än 18 år.

-Det var inga stora anmärkningar på försäljarna i Hedemora i år, meddelar Sven-Erik Lönnberg, stationsbefäl på polisstationen i Avesta.

Men Sven-Erik Lönnberg befarar att föräldrar och andra vuxna köper ut till ungdomar, något Mats Jansson, räddningschef på räddningstjänstförbundet vill varna för.

-Berusade ungdomar är den största riskgruppen när det kommer till skador i samband med nyårsraketer, säger Mats Jansson och vädjar till människor att ta det försiktigt.

Ordningslagen säger att pyrotekniska varor inte får användas utan tillstånd av polismyndigheten, om användandet med hänsyn till tidpunkten, platsens belägenhet eller andra omständigheter innebär risk för skada på eller någon beaktansvärd olägenhet för person eller egendom. Men när det är en risk eller inte är svårt att säga på förhand.

Per-Anders Öhman i Jälkarbyn är skotträdd, men tycker för den delen att fyrverkerier är vackra.

- Det är allra jobbigast när jag blir överraskad ute på gatan av kinapuffar och liknande och inte hinner förbereda mig på smällen, berättar Per-Anders.

Blir Per-Anders skrämd så håller känslan i sig ett tag, han darrar och får spänningar i kroppen. Många hundar blir vettskrämda av smällare och får liknande symtom, med darrningar och oro. Ofta blir de svåra att få kontakt med och irrar antingen omkring eller kryper in och gömmer sig under soffan.

För vissa hundägare går det inte att stanna i staden, Jan Andersson är en av dem.

- Jag åker långt ut i skogen till sommarstugan för Tittis skull, hon blir förstörd i flera dagar av raketerna annars.

Men Jonny Svensson, berättar att han valptränade sin schäfer Attila med pistolskott.

-Det är ju synd om hundar, som blir så där skräckslagna. Om man skjuter med pistol när de är små och visar hunden att det inte är farligt, så vänjer de sig. Mycket handlar om att själv visa sig trygg och stark, hundar är känsliga för sin ägares rädsla, säger Jonny.

MIKAELA LARM

Mer läsning

Annons