Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolv miljoner till högskolan

Annons

Högskolan Dalarna kommer att få tolv miljoner kronor i forskningsstöd av KK-stiftelsen. Pengarna ska gå till fem forskningsprojekt.

KK-stiftelsen, stiftelsen för Kunskaps- och Kompetensutveckling som arbetar för att stärka Sveriges konkurrenskraft, delar totalt ut 50,5 miljoner kronor i stöd till 20 forskningsprojekt i Sverige. Eftersom näringslivet går in med motsvarande summa får forskningsprojekten över 100 miljoner kronor. Mest pengar tilldelas Högskolan Dalarna som får 12 miljoner kronor till fem projekt.

Förbättrad produktionseffektivitet anses som en av de viktigaste utmaningarna för att öka de svenska pappersbrukens konkurrensförmåga och för att tackla de kraftigt stigande energikostnaderna.

– Projektet har rönt stort intresse här på Stora Enso och kan vara en viktig katalysator för oss att komma vidare i den här frågeställningen. Varje procents ökning av effektiviteten har mycket stor inverkan på det ekonomiska resultatet, säger Håkan Byrde, avdelningschef, och Anders Wigsten, platschef, på Stora Enso Research i Falun i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons