Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolv dalakommuner saknar rutiner för att skydda våldsutsatta – "Helt oacceptabelt"

Bara tre av Dalarnas kommuner har en aktuell rutin för att skydda personuppgifter inom våld i nära relationer. "Det är helt oacceptabelt", säger Carina Hällberg, kontaktperson för vålds- och brottsrelaterade frågor på Socialstyrelsen.

Annons

Bara tre av Dalarnas kommuner har en aktuell rutin för att skydda personuppgifter inom våld i nära relationer.

Bara knappt var tredje kommun i landet har en aktuell rutin för att inte röja skyddade personuppgifter inom våld i nära relationer. Det visar en sammanställning av uppgifter från Kolada som Nyhetsbyrån Siren gjort.

– Det är helt oacceptabelt. Ytterst är det en fråga om liv och död, säger Carina Hällberg, kontaktperson för vålds- och brottsrelaterade frågor på Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren och fortsätter:

– Det kanske är bristande kunskap och medvetenhet om vilka konsekvenser det kan få att uppgifter röjs som gör att kommunerna inte har insett vikten av det här.

Uppgifterna från Kolada kommer från undersökningen Öppna jämförelser: Våld i nära relationer 2016, som tas fram av Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting (SKL). Den bygger på en enkät som landets kommuner fått svara på.

– Det är jätteviktigt att kommunerna har klart för sig hur de ska arbeta med det här. Det kanske inte är så många ärenden, men det är oerhört viktigt att det blir rätt, eftersom konsekvenserna kan bli så allvarliga om uppgifterna läcker ut. Då är det bra med en klar och tydlig rutin, säger Carina Hällberg till Nyhetsbyrån Siren.

Det finns stora skillnader mellan länen. I Dalarna är det bara tre av kommunerna – Ludvika, Mora och Smedjebacken – som uppger att de har en aktuell rutin för hur ärenden inom våld i nära relationer ska hanteras, både vid handläggning och vid genomförande av insatser, för att säkerställa att skyddade personuppgifter inte röjs av misstag.

– Det kan betyda att den som har utövat våld och kanske fortfarande är hotfull, får reda på var kvinnan (som det i flesta fall är) och eventuella barn bor. Om förövaren letar efter offret, så kan han då hitta henne och i värsta fall kandet leda till döden, säger Carina Hällberg.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons