Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolv bilder som minner om förr

Annons

Almanackan pryds av en fin vinterbild på Sjungar Lars Erikssons stuga i Enholn, Myrbacka. Sjungar Lars själv som levde mellan 1880-1930 finns med på marsbilden, En slädtur.

För januari visas en bild på timmerkörare vid Tolaråstjärn, det är Oscar Magnusson, Lars Karlasson, Karl Rask, Ernst Magnusson och Johan Ludvigsson som har stora lass på sina hästkälkar.

På februaribilden poserar tio skogsarbetare utanför den nya kojan som de byggt någonstans på Lindesnässkogen. Sjungar Lars i en kälke bakom hästen representerar mars och en bild på Frälsningsarméns scouter i Vansbro den 23 april 1947 visas för april månad.

Majbilden visar ett flottarlag som tar kafferast med kask vid älven, juni representeras av elever vid Skamheds skola 1915 och för juli visas en bild på en lekstuga i Nordanåker med barnen Affhild och Kondrad Persson samt Sigrid och Erik Rutz.

1922 gjorde några Vansbrofamiljer en utflykt till Storsjön vid Snöådamman. Anders Eriksson fotograferade dem och nu visas de på almanackans augustiuppslag. Sju damer som ställde upp på en mjölkningstävling på Änge gård i Nås representerar september. Den 4 oktober är det tydligen kanelbullens dag, och då passar det förstås bra med en bild på en bagerska för den månaden, Bagar Anna Eriksson på Enholn.

Hur det gick till att lyssna på radio förr i tiden visas på novemberbilden. På decemberbilden finns en julgran och dem som hade möhippa för Ester Karlsson i Snöbyn.

På baksidan visas ett fotomontage från 1907 på de elva syskonen Munters, två av dem var döda men fotografen Nils Lindholm kopierade in dem på bilden från två andra fotografier som tagits tidigare.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons