Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolv års fängelse för nyårsmordet

Annons

Ett av nyårshelgens största bråk fick på tisdagen sin rättsliga epilog.

En 24-årig man dömdes till tolv års fängelse för mord på en ett år yngre man i Mälarhöjden i södra Stockholm.

Han fälldes också för att ha försökt döda och misshandla ytterligare några inblandade i bråket. Förutom fängelsestraffet döms han även att betala drygt 160|000 kronor i skadestånd till offren eller deras anhöriga.

Fem andra män som var delaktiga i bråket dömdes till varierande straff för olika våldsbrott. Några av dem hade åtalats för bland annat försök till mord och medhjälp till mord, men dessa åtalspunkter ogillades av tingsrätten.

Södertörns tingsrätt har vid bedömningen av 24-åringens straff tagit fasta på de nya riktlinjer som Högsta domstolen (HD) nyligen uttalat som lämplig påföljd för mord. Enligt HD ska endast de allvarligaste mordfallen leda till livstids fängelse. Tingsrätten finner inte tillräckligt starka skäl att döma mannen till lagens strängaste straff trots att han även fälls för försök till mord.

Upprinnelsen till mordet var ett större bråk tidigt på nyårsdagens morgon i och utanför en fastighet på Klubbacken i Mälarhöjden. Bråket utlöstes av att en av nyårsfirarna i huset kräktes i trappuppgången.

Män från två olika sällskap i huset började tjafsa om incidenten och det dröjde inte länge förrän de hotade och jagade varandra med knivar och tillhyggen på gatan utanför.

En 25-årig man i det ena sällskapet attackerades med en kniv och avled av sina skador. En annan man blev också knivskuren, men klarade sig undan livshotande skador.

TT

Mer läsning

Annons