Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolv år för klotter på Kuba

Annons

En av de 75 kubanska regimkritiker som greps 2003 har dömts till tolv års fängelse för att ha klottrat "Ned med Fidel Castro" och andra slagord på offentliga byggnader.

Enligt en människorättsgrupp som rapporterade om domen på måndagen har Rolando Jiménez Posada suttit fängslad på Isla de Juventud sedan han greps i mars 2003. Gripandena fick EU att införa sanktioner mot Kuba åren 2003_05.

Amnesty International har uppmärksammat Jiménez Posadas fall sedan 2004. Fängelsestraffet som kom tidigare i april är den första domen mot honom sedan gripandet.

Jiménez Posada är 36 år och jurist, men tilläts inte föra sin egen talan i rätten.

Enligt veteranaktivisten Elizardo Sánchez, vars människorättsorganisation är olaglig men tolereras av regimen, är det andra gången på en månad som kommunistdiktaturen ställt en regimkritiker inför rätta i hemlighet. Journalisten Oscar Sánchez, som greps för mindre än två veckor sedan, har dömts till fyra års fängelse.

Elizardo Sánchez ser fallen som tecken på att förtrycket skärps. Exempelvis fick Oscar Sánchez anhöriga inte _ som brukligt _ närvara vid rättegången i staden Matanzas.

TT

Mer läsning

Annons