Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolgfors ser EU och USA glida isär

Annons

USA och Europa riskerar att glida ifrån varandra om inte den transatlantiska handeln stimuleras.

Det budskapet levererar handelsminister Sten Tolgfors.

I ett tal vid Internationella handelskammarens (ICC) årsmöte i Stockholm på torsdagen drog Sten Tolgfors (m) en lans för Tysklands förbundskansler Angela Merkels initiativ för förbättrade handelsrelationer över Atlanten.

Den handeln är visserligen mycket stor _ den står för 40 procent av världshandeln _ men den växer inte. Det gör däremot USA:s handel med de gryende ekonomiska stormakterna Kina, Indien och Brasilien, som allt mer drar intresset från den transatlantiska relationen, ekonomiskt, politiskt och diplomatiskt.

Oron för protektionism såväl i Europa som i USA växer, i huvudsak driven av en liten men lobbystark jordbrukssektor på båda sidor havet. Samtidigt står de viktiga förhandlingarna om ett nytt globalt frihandelsavtal på randen till ett totalt misslyckande. Utvecklingen kommer efter en period då de politiska relationerna över Atlanten varit hårt ansträngda som ett resultat av Irakkriget och synen på Mellanöstern.

Nuvarande EU-ordföranden Angela Merkel gjorde därför den ekonomiska relationen mellan EU och USA till en prioritet för Tysklands halvår i unionens förarsäte.

Målet är att nå ett avtal mellan USA och EU som ska minska byråkratiska hinder bland annat inom finansmarknaderna, immateriella rättigheter och inom bilindustrin. Ett sådant avtal spås ge ordentlig skjuts åt tillväxten i båda marknaderna. Men sådana samtal har förts sedan det tidiga 1990-talet, bland annat i sammanslutningen TABD (Trans-Atlantic Business Dialogue), med mycket magert resultat.

Enligt Tolgfors motsvarar handeln över Atlanten 20 procent av USA:s export. USA:s handel med övriga världen är alltså fyra gånger större än den med EU och växer snabbt.

TT

Mer läsning

Annons