Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tog lagen i egna händer

Annons

Under våren utsattes företagarens fastighet för skadegörelse.

- En granne ringde till mig och sa att några personer slog sönder allt och även hade slängt ut saker på gården. Jag fick skjuts till huset och nästan samtidigt kom polisen dit. En anmälan gjordes om skadegörelsen, berättade företagaren i rätten på onsdagen.

Några personer hade observerats springa från platsen och företagaren ville försöka hitta dem.

När anmälan gjorts åkte polisen från platsen.

Företagaren som nu står åtalad hade tillsammans med några medhjälpare besökt en granne för att undersöka om de visste något om skadegörelsen.

-Jag och min familj ombads att följa med och se hur det såg ut i huset. Vi uppmanades att erkänna om vi hade med saken att göra, berättade en av företagarens grannar.

Kammaråklagare Lars Edsfors berättade om förloppet efter skadegörelsen. Hur den misstänkte tillsammans med några medhjälpare letat upp några ungdomar som åkte inlines vid järnvägsstationen. Ungdomarna tvingades att följa med till en av företagarens lokaler.

- Ytterligare en person hämtades in till förhören där den åtalade var någon form av förhörsledare. Ungdomarna tvingades erkänna brottet eller hjälpa till att spåra gärningsmännen. Ungdomarna har mot sin vilja tvingats att följa med till företagarens lokal.

Ytterligare personer har medverkat till gärningen.

Den misstänkte företagaren förnekar olaga hot.

- Min klient har varit vid järnvägsstationen och i företagslokalen men inte på det sätt som åklagaren beskrivit, sa företagarens advokat.

Även de övriga åtalade förnekar brott. De har inte haft uppsåt eller agerat självständigt. Flera av de tilltalade har inte aktivt deltagit i händelsen, hävdade försvaret.

En av de målsägande berättade för rätten om hur företagaren skrämt alla genom ett hotfullt beteende.

- Vi blev förhörda, vi tvingades lämna personnummer och telefonnummer. Vi blev skrämda att lyda. Det var en fasa. Vi hade ju inget med skadegörelsen att göra.

Företagaren uppmanade alla att komma tillbaka nästa dag för att fortsätta sökandet efter gärningsmännen som slagit sönder inredning i huset.

Totalt hämtades sju ungdomar till förhören. Sedan de släppts ut ur lokalen larmade de polisen och historien polisanmäldes.

Rättegången fortsätter i dag torsdag och väntas vara avslutad under måndagen.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons